Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 13. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v intervjuju za N1 ocenila, da bi moral premier Robert Golob, če Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ugotovi kršitev integritete glede domnevnega izvajanja pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge na ministrstvu, odstopiti. Ni pa na njej, da ga pozove k odstopu, je dodala. V Gibanju Svoboda ocenjujejo, da je s temi izjavami politično posegla v potekajoč pravni postopek pred KPK.

LJUBLJANA - V Srebrni niti - združenju za dostojno starost ne podpirajo stavke zdravnikov in pozivajo k dostojnemu in dostopnemu zdravstvenemu varstvu. V združenju podpirajo stavko pacientov in zahteve iniciative Glas ljudstva, državni zbor pa pozivajo, naj čim prej obravnava in sprejme interventni zakon, ki ga je v parlament vložila iniciativa.

DRAVOGRAD - Občina Dravograd je v 2024 vstopila z enim največjih proračunov v svoji zgodovini. Vreden je 27,5 milijona evrov, velik del pa odpade na odpravo posledic avgustovske ujme. Letos bo občina med drugim zaključila tudi ureditev poslovne cone in obnovo parkirišča pri dvorcu Bukovje, načrt za gradnjo novega zdravstvenega doma pa je za zdaj opustila.

NOVO MESTO - Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto je pripravil že 30. odprtje potapljaške sezone z zimskim potopom v Krko. Potapljači iz vse Slovenije se bodo zbrali pred prostori kluba na novomeški Loki, nato pa se potopili v zimi primerno hladno reko in s tem prikazali zmožnost potapljanja v najtežjih razmerah.

KRANJ - V Prešernovem gledališču Kranj bodo drevi ob 19.30 premierno uprizorili fantazijski roman Salmana Rushdieja Harun in morje zgodb v režiji Ivane Djilas. Kot je na novinarski konferenci pred premiero napovedal direktor gledališča Jure Novak, se obeta večplastna, glasbeno in vizualno močna, celovita gledališka izkušnja.

LJUBLJANA - Večji del pravoslavnih vernikov, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, bo nocoj ob polnoči vstopil v novo leto. Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v ta namen ne bo, bodo pa tudi v Sloveniji nekateri klubi in gostinci pripravili novoletne zabave.

mrn/mrn
© STA, 2024