Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 13. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TAIPEI - Na Tajvanu so se ob 9. uri po srednjeevropskem oziroma ob 16. uri po lokalnem času zaprla volišča, na katerih je okoli 20 milijonov volilnih upravičencev odločalo o predsedniku in sestavi parlamenta tega samoupravnega otoka. Glede na prve neuradne rezultate z okrog 37 odstotki glasov trenutno vodi favorit Lai Ching-te iz Demokratske napredne stranke (DPP), ki se predstavlja kot naslednik odhajajoče predsednice Tsai Ing-wen in zagovornik demokracije. Sledi mu glavni nasprotnik Hou Yu-ih iz opozicijske stranke Kuomintang (KMT) s približno 33 odstotki glasov.

ADEN - Ameriška vojska je davi znova napadla jemenske hutijevce, potem ko so v noči na petek sile ZDA in Velike Britanije izvedle obsežnejše napade na položaje upornikov, ki napadajo trgovske ladje v Rdečem morju. Kljub ameriškim napadom in svarilom predsednika ZDA Joeja Bidna hutijevci vztrajajo, da bodo z akcijami v Rdečem morju nadaljevali. Medtem je slišati vse več opozoril pred dodatno eskalacijo razmer v regiji.

NEW YORK - Petkovo zasedanje Varnostnega sveta ZN o napadu koalicije držav pod vodstvom ZDA na položaje hutijevcev v Jemnu je minilo v znamenju ostrih kritik ruskega veleposlanika Vasilija Nebenzije, ki je napade označil za kršenje mednarodnega prava. Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield pa je poteze ZDA odločno zagovarjala. Dejala je, da so bili napadi na hutijevce nujno potrebni in izvedeni v skladu z mednarodnim pravom.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v petek zvečer na pobudo Alžirije razpravljal o grožnji, ki jo predstavlja prisilno razseljevanje prebivalcev Gaze, pri čemer so bile obsodbe takšnih idej soglasne. Proti prisilnemu preseljevanju Palestincev sta se izrekli tudi veleposlanici ZDA in Združenega kraljestva, predstavnik Izraela pa je dejal, da to ni politika izraelske vlade. Varnostni svet sicer po zasedanju ni sprejel ukrepov.

KIJEV - Novi francoski zunanji minister Stephane Sejourne se mudi v Kijevu na svojem prvem obisku v tujini, potem ko je v petek prevzel položaj ministra za evropske in zunanje zadeve v okviru delnega preoblikovanja francoske vlade. Sejourne, ki v nasprotju z nekdanjo ministrico Catherine Colonna nima izkušenj v vlogi poklicnega diplomata, je takoj po prevzemu položaja obljubil nadaljnjo močno podporo Ukrajini.

KIJEV - Rusija je ponoči izvedla več deset zračnih napadov na Ukrajino, približno polovico pa so jih ukrajinske sile prestregle. V Moskvi so medtem zatrdili, da so ruske sile napadle več objektov za proizvodnjo streliva in brezpilotnih letalnikov v Ukrajini in uničile vse načrtovane cilje. Zaradi povečane nevarnosti je svoje sisteme zračne obrambe za kratek čas aktivirala ukrajinska soseda Poljska.

ANKARA - Turčija je ponoči izvedla zračne napade na skoraj 30 položajev kurdskih borcev v Iraku in Siriji, je sporočilo turško obrambno ministrstvo. Šlo je za odgovor na petkov napad na turško vojaško oporišče na severu Iraka, v katerem je bilo ubitih devet turških vojakov. Napad so izvedli borci Delavske stranki Kurdistana (PKK) in sirske kurdske milice (YPG). Turčija obe organizaciji obravnava kot teroristični.

BEOGRAD - Podpredsednik srbske Demokratske stranke Miodrag Gavrilović je v petek na višje državno tožilstvo vložil kazensko ovadbo proti beograjskim mestnim oblastem zaradi nepravilnosti na decembrskih volitvah. Med drugim jim očita sestavo netočnih volilnih imenikov, ponarejanje uradnih listin, zlorabo uradnega položaja in nevestno delo. Ovadba po njegovih besedah vsebuje 120 dokazov o manipulacijah.

ŽENEVA - Stanje na svetovnem trgu dela se bo letos malenkost poslabšalo, delo bo iskalo dodatnih dva milijona ljudi, napoveduje Mednarodna organizacija dela (ILO). Skrbijo jo stagnacija produktivnosti, še vedno visoka inflacija, ki se zažira v razpoložljivi dohodek prebivalstva, pa tudi vse večja neenakost med ljudmi. Realne plače so v večini najbolj razvitih držav nazadovale. Narasle so le na Kitajskem, v Rusiji in Mehiki.

NEW YORK - Avkcijska hiša Sotheby's je z napovedane dražbe v New Yorku umaknila Velazquezov portret Izabele Bourbonske, španske kraljice in prve žene Filipa IV. Na 31,3 milijona evrov ocenjeno sliko so umaknili zaradi "pogovorov med prodajalci", zasebnim družinskim skladom iz ZDA, lastnikom dela od leta 1978. Portret naj bi bil dan na dražbo 1. februarja.

lkr/tib/rp/mrn/tv/lkr
© STA, 2024