Eufor bo preiskal udeležbo pripadnika misije na praznovanju dneva Republike Srbske

Sarajevo, 12. januarja - Del javnosti v Bosni in Hercegovini je razburila fotografija pripadnika misije Evropske unije v BiH Eufor na slovesnosti ob praznovanju dneva Republike Srbske v kraju Milići. Državni minister za obrambo Zukan Helez je včeraj sporočil, da bo Eufor preiskal primer.

BiH.
Javnost v Bosni in Hercegovini je v minulih dneh razburila fotografija pripadnika misije Evropske unije v BiH Eufor na slovesnosti ob praznovanju neustavnega dneva Republike Srbske v kraju Milići v tej entiteti BiH.
Foto: Občina Milići

Iz občine Milići so v sredo poslali sporočilo za javnost o praznovanju dneva Republike Srbske 9. januarja, ki ga je ustavno sodišče BiH razglasilo za neustavnega. Na eni od fotografij, ki so spremljale sporočilo, je bil pripadnik Euforja, v rokah pa je držal prižgano svečo.

Iz Euforja so včeraj sporočili, da je vojak s fotografije del Euforjeve ekipe za zvezo in opazovanje z lokalno skupnostjo ter da se je udeležil slovesnosti, da bi jo opazoval. Poveljnik misije Eufor Helmut Habermayer je Heleza nato obvestil, da bodo preiskali primer in ukrepali po lastnih pravilih.

tib/akt/tib
© STA, 2024