Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 11. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Druga pogajanja med vladno stranjo ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so se v prostorih sindikata zaključila po slabi uri. Strani stališč nista zbližali, sindikat od vlade še vedno pričakuje protipredlog. Termin naslednjih pogajanj še ni znan, vse bližje pa je ponedeljek, ko sindikat napoveduje začetek stavke do preklica. Sindikat po besedah predsednika Damjana Polha pričakuje, da se bo vladni pogajalski skupini priključil nekdo, ki bo imel mandat in avtoriteto, s seboj pa bo prinesel izhodišča, da bodo pogajanja lahko učinkovita in plodna.

LJUBLJANA - Sodni svet odloča, ali naj na ustavno sodišče vloži zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač. Ugotavljajo, ali je prišlo do neupoštevanja ustavne odločbe, in bo v primeru ugotovitve izpostavil odgovornost zakonodajne in izvršne oblasti, je v sredo za STA napovedal predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat. Na sejo so povabili tudi predsednika vlade Roberta Goloba in predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki se je nista udeležila, so na sodnem svetu potrdili za STA.

LJUBLJANA - Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preverja informacije o domnevni nepravilnosti nakupa prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče in višje delovno in socialno sodišče na Litijski cesti v Ljubljani, so za STA potrdili na policiji. Ministrstvo za pravosodje namreč ni naročilo svoje preverbe cene in naj bi stavbo preplačalo, poroča portal 24ur.com. Ministrstvo bo NPU posredovalo vso zahtevano dokumentacijo in z njimi polno sodelovalo, je v odzivu zapisala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. V primeru ugotovljenih nepravilnosti bo ministrstvo nemudoma sprožilo postopke za ugotovitev ničnosti pogodbe in izvedlo vse druge ustrezne ukrepe, je zagotovila.

LJUBLJANA - Slovenija bo sodelovala v postopku pred Meddržavnim sodiščem glede očitanih kršitev Izraela na palestinskih ozemljih, je po seji vlade sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon. Gre za ločen postopek od tožbe Južne Afrike, ki Izraelu očita kršitve konvencije o preprečevanju genocida. Tej se Slovenija še ne more pridružiti, je pojasnila. To bo možno šele kasneje, ko bo sodišče odločilo ali bo o primeru sploh presojalo, je pojasnila in dodala, da Slovenija sicer tožbo spremlja z zanimanjem. Naj se Slovenija pridruži tožbi Južne Afrike, so v pisni poslanski pobudi vladi predlagali trije poslanci vladne stranke Levica s prvopodpisano Natašo Sukič.

LJUBLJANA - Projekcija posnetkov napada Hamasa, ki jo je v sredo organiziralo izraelsko veleposlaništvo, po oceni zunanje ministrice Tanje Fajon spada med dejavnosti, ki jih diplomatsko predstavništvo lahko izvaja. Kot je dejala po seji vlade, tako ni razloga za to, da bi izraelskega veleposlanika poklicali na pogovor na ministrstvo. Dejala je še, da bi sicer veleposlaništvo v danih razmerah lahko bolje premislilo, kako organizirati tak dogodek.

LJUBLJANA - Pred veleposlaništvom ZDA je potekal shod v organizaciji Gibanja za pravice Palestincev. Udeleženci so opozorili na soodgovornost ZDA pri izvajanju genocida v Gazi in zahtevali, da se tudi ZDA zavzamejo za takojšnjo prekinitev izraelskih napadov. Veleposlanico Jamie Lee Harpootlian so še opozorili, da ZDA izraelski politiki dajejo neomajno politično in vojaško podporo, so sporočili iz gibanja.

NEW YORK - Varnostni svet ZN je v sredo potrdil resolucijo, ki zahteva takojšen konec napadov hutijevcev iz Jemna na ladje v Rdečem morju, pri čemer so se Rusija, Kitajska, Mozambik in Alžirija vzdržale. Slovenija je glasovala za resolucijo, ki sta jo predlagali Japonska in ZDA. Vodja slovenske misije v VS ZN Samuel Žbogar je poudaril, da napadi ogrožajo svobodno plovbo ter ključne tokove hrane, goriva in humanitarne pomoči. Predstavljajo tudi tveganje, da bodo v času, ko se zdi, da je ključen napredek v smeri trajnega miru na dosegu roke, v regionalni konflikt potegnili še Jemen, je dodal.

LJUBLJANA - Država bo v začetku februarja izvedla dlje časa pričakovano izdajo obveznic za državljane, ki so v medijih dobile tudi naziv ljudske obveznice. Obveznice bodo imele ročnost treh let, predvideni obseg izdaje je 250 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva za finance. Minimalni znesek vpisa bo 1000 evrov, maksimalni pa 100.000 evrov. Obrestne mere še niso določili.

LJUBLJANA - V Gibanju Svoboda so se pred sejo odbora DZ za infrastrukturo na temo zelenega prehoda ostro odzvali na navedbe NSi v zahtevi za njen sklic. Očitajo jim kup neresnic, zavajanj, podtikanj in laži, sklic seje pa razumejo kot "uvod v volilno kampanjo skrajno desničarskih strank". Referendum o energetskem zakonu bi bil po mnenju Svobode nesmiseln.

LJUBLJANA - Ministrstvo za digitalno preobrazbo je zaenkrat razdelilo 39 od 13.000 kupljenih računalnikov, je povedala pristojna ministrica Emilija Stojmenova Duh. V skladu z interventnim zakonom so jih razdelili tistim občinam, ki so izkazale interes. O preiskavi, ki jo glede nakupa računalnikov vodi KPK, pa je dejala, da jo veseli, da bo pregled še enkrat potrdil pravilnost in zakonitost postopkov.

LJUBLJANA - Letalska prevoznika Iberia Airlines in Norwegian Air bosta prejela državno pomoč za vzpostavitev povezav z Madridom oz. Koebenhavnom. Sklep o dodelitvi pomoči je že podpisala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, višina pomoči pa bo znana po uskladitvi pogodb. S subvencijami, za katere je v treh letih skupno na voljo 16,8 milijona evrov, želi ministrstvo izboljšati povezljivost Slovenije.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije je decembra lani 18 registriranim lobistom zaradi neporočanja o svojem delu izrekla opomine oziroma prepovedi lobiranja za določen čas. Komisija je zaradi neporočanja o delu šestim lobistom izdala pisni opomin, 12 pa je izrekla prepoved lobiranja za določen čas od treh do 24 mesecev. Velik delež lobistov, ki o delu niso poročali, po mnenju komisije kaže, da je treba zakon o integriteti in preprečevanju korupcije prenoviti.

LJUBLJANA - Policija je kos varnostnim izzivom in svoje delo opravlja odlično, je med predstavitvijo letnega poročila o delu policije v lanskem letu ocenil njen generalni direktor Senad Jušić. Policija je po njegovih besedah zvišala delež preiskanih kaznivih dejanj nad 51 odstotkov, kljub večjemu številu prometnih nesreč pa so bile njihove posledice manjše.

NOVA GORICA - Slovenske železnice so v sodelovanju javnim zavodom GO! 2025 prenovile vagon, ki bo v prihodnje na poteh po Sloveniji opozarjal na bližajočo se Evropsko prestolnico kulture v Novi Gorici. Vagon v barvi reke Soče in z zanimivim dizajnom bo začel voziti v kratkem, predvsem pa ga bo opaziti na Bohinjski progi med Novo Gorico in Jesenicami.

KRANJ - Prešernovo gledališče Kranj za tretjo premiero sezone pripravlja uprizoritev romana Salmana Rushdieja Harun in morje zgodb. Gre za fantazmagorično zgodbo o svobodi govora, ki so jo pred sobotno premiero režiserka in avtorica dramatizacije Ivana Djilas ter drugi ustvarjalci predstavili na današnji novinarski konferenci.

TRST - V Slovenskem stalnem gledališču v Trstu bodo leto začeli z enim najbolj prepoznavnih slovenskih mitov. Od petka bo v veliki dvorani na sporedu koprodukcija z Gledališčem Koper Lepa Vida, glasbeno gledališče makedonskega režiserja in skladatelja Marjana Nečaka po dramskem prvencu Staše Prah.

ŽALEC - V Žalec prihodnji konec tedna prihaja mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest, ki bo v 16. izdaji ponudil tridnevno festivalsko dogajanje z dvema matinejama za otroke, dvema večernima koncertoma in družinsko matinejo. Skupine tokrat prihajajo iz Avstrije, Slovenije in prvič iz Portugalske, so sporočili organizatorji.

apo/apo
© STA, 2024