Varnostni svet ZN zahteva takojšen konec napadov hutijevcev v Rdečem morju

New York, 11. januarja - Varnostni svet ZN je včeraj potrdil resolucijo, ki zahteva takojšen konec napadov hutijevcev iz Jemna na ladje v Rdečem morju, pri čemer so se Rusija, Kitajska, Mozambik in Alžirija vzdržale. Slovenija je glasovala za resolucijo, ki sta jo predlagali Japonska in ZDA.

ZDA, New York.
Zasedanje Varnostnega sveta ZN, na katerem so potrdili resolucijo, ki zahteva takojšen konec napadov hutijev iz Jemna na ladje v Rdečem morju, pri čemer so se Rusija, Kitajska, Mozambik in Alžirija vzdržale.
Foto: Xinhua/STA

Resolucija opozarja na velike kršitve embarga na prodajo orožja hutijevcem in zahteva od držav, da se držijo obveznosti. Prodajo orožja hutijevcem obsoja, vendar pa posebej ne omenja Irana, ki je glavni dobavitelj orožja jemenskim upornikom.

Vodja slovenske misije v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je poudaril, da napadi ogrožajo svobodno plovbo ter ključne tokove hrane, goriva in humanitarne pomoči. Predstavljajo tudi tveganje, da bodo v času, ko se zdi, da je ključen napredek v smeri trajnega miru na dosegu roke, v regionalni konflikt potegnili še Jemen, je dodal.

rpe/rp/mc/rpe
© STA, 2024