Varnostni svet ZN zahteva takojšen konec napadov hutijevcev v Rdečem morju

New York, 11. januarja - Varnostni svet ZN je v sredo potrdil resolucijo, ki zahteva takojšen konec napadov hutijevcev iz Jemna na ladje v Rdečem morju, pri čemer so se Rusija, Kitajska, Mozambik in Alžirija vzdržale. Slovenija je glasovala za resolucijo, ki sta jo predlagali Japonska in ZDA.

ZDA, New York.
Zasedanje Varnostnega sveta ZN, na katerem so potrdili resolucijo, ki zahteva takojšen konec napadov hutijev iz Jemna na ladje v Rdečem morju, pri čemer so se Rusija, Kitajska, Mozambik in Alžirija vzdržale.
Foto: Xinhua/STA

Resolucija najostreje obsoja več kot 20 napadov hutijevskih upornikov na ladje od 19. novembra lani, ko so zasegli tovorno ladjo Galaxy Leader in njeno posadko. Opozarja tudi na velike kršitve embarga na prodajo orožja hutijevcem in zahteva od držav, da se držijo obveznosti. Prodajo orožja hutijevcem obsoja, vendar pa posebej ne omenja Irana.

Hutijevci trdijo, da napadajo ladje iz solidarnosti s Palestinci, ki jih v Gazi napadajo Izraelci. Nekatera ladjarska podjetja so zaradi napadov spremenila pot svojih ladij, da ne plujejo več po Rdečem morju, kar pa povečuje stroške.

mc/rp/mc
© STA, 2024