V Črenšovcih leto 2024 posvetili "gradniku slovenstva" Jožefu Kleklu starejšemu

Črenšovci, 9. januarja - Občina Črenšovci je leto 2024 razglasila za Kleklovo leto. Mineva 150 let od rojstva duhovnika in politika Jožefa Klekla starejšega, ki je imel veliko vlogo pri združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Županja Črenšovcev Vera Markoja je na tiskovni konferenci povedala, da je bil velik domoljub in svetel zgled ter vodnik skozi čas.

Črenšovci, Župnijski dom Črenšovci.
Prestavitev dogodkov ob Kleklovem letu v občini Črenšovci.
Županja Črenšovcev Vera Markoja, murskosoboški škof Peter Štumpf, Andreja Sever, župnik Zoran Car in predsednik Fundacije Jožefa Klekla starejšega Andrej Hozjan.
Foto: Vida Toš/STA

Črenšovci, Župnijski dom Črenšovci.
Prestavitev dogodkov ob Kleklovem letu v občini Črenšovci.
Županja Črenšovcev Vera Markoja, murskosoboški škof Peter Štumpf, Andreja Sever in župnik Zoran Car.
Foto: Vida Toš/STA

Občina Črenšovci se je ob 150-letnici rojstva tega velikega Prekmurca in Slovenca povezala s škofijo Murska Sobota, župnijo Črenšovci in Fundacijo Jožefa Klekla starejšega s katerimi so pripravili celoletni niz dogodkov.

Kot enega pomembnejših dogodkov je murskosoboški škof Peter Štumpf na tiskovni konferenci izpostavil slovesnost ob prenosu Kleklovih posmrtnih ostankov iz Murske Sobote ter mašo, ki jo bodo ob njegovem ponovnem pokopu v črenšovski cerkvi pripravili 13. oktobra.

vit/lte
© STA, 2024