Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 9. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEL AVIV/GAZA/DOHA - Tiskovni predstavnik izraelske vojske za arabske medije Avičaj Adrae je napovedal kratko in območno omejeno prekinitev spopadov v Gazi v humanitarne namene. Trajala naj bi med 9. in 13. uro po srednjeevropskem času na jugovzhodu območja Deir al Balah v osrednjem delu enklave. Število smrtnih žrtev v Gazi je medtem naraslo na 23.210.

RIJAD/TEL AVIV - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v ponedeljek v okviru regionalne turneje za zmanjšanje napetosti na Bližnjem vzhodu ob obisku v Savdski Arabiji dejal, da obstaja jasen interes za normalizacijo odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo. Nato je odpotoval v Izrael, kjer je danes po pogovorih z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom in zunanjim ministrom Izraelom Kacem poudaril, da ima Izrael priložnost za nadaljnje povezovanje s svojimi arabskimi sosedami, vendar bo moral sprva prebroditi to izjemno zahtevno obdobje. Ob tem je ponovil, da mora Izrael sprejeti vse ukrepe, da se izogne civilnim žrtvam v Gazi in pozval k dobavi pomoči v enklavo.

PEKING/TAIPEI - Kitajska je uspešno izstrelila satelit, kar je sprožilo alarm na Tajvanu. Prebivalci otoka so na svoje mobilne telefone prejeli opozorilna sporočila, vendar je premier Joseph Wu pojasnil, da ni šlo za nevarnost napada, temveč zgolj opozorilo pred morebitnimi padajočimi ostanki nosilne rakete.

TOKIO - Število smrtnih žrtev potresa, ki je 1. januarja stresel osrednji del Japonske, se je povzpelo na 202, so sporočile oblasti v najhuje prizadeti regiji Ishikawa. 102 človeka še vedno pogrešajo. Japonski premier Fumio Kishida je na sestanku vlade ministrom naročil, naj nadaljujejo reševanje prizadetih ter pozval k umiku prebivalcev v regije, ki jih ni prizadel potres.

SEUL - Južnokorejski parlament je oglasno sprejel zakon, ki prepoveduje vzrejo, zakol in prodajo psov za meso. Gre za tradicionalno prakso, ki že dolga leta povzroča delitve v azijski državi. Nova zakonodaja bo začela veljati po triletnem prehodnem obdobju in ko jo bo dokončno potrdil predsednik Yoon Suk-yeol.

LOS ANGELES - Pripadnika ameriške mornarice je sodišče v ponedeljek obsodilo na nekaj več kot dve leti zaporne kazni zaradi posredovanja občutljivih vojaških informacij kitajskemu obveščevalcu. Že oktobra lani je 26-letni Wenheng Zhao na zveznem sodišču v Kaliforniji priznal sodelovanje s pripadnikom tuje obveščevalne službe in sprejemanje podkupnine.

SEATTLE - Strokovnjaki ameriških letalskih družb United Airlines in Alaska Airlines so na več prizemljenih letalih Boeing 737 Max 9 po nedavnem incidentu v ZDA ob pregledu odkrili razrahljane vijake in druge dele, sta v ponedeljek sporočili družbi. Letala bodo v ZDA ostala prizemljena, dokler ne bodo končali pregledov.

QUITO - V Ekvadorju so po pobegu šefa enega od mamilarskih kartelov in nemirih, ki so po tem izbruhnili v več zaporih v državi, v ponedeljek razglasili izredne razmere. Na ulicah so vojaki, v nočnem času velja prepoved gibanja na prostem, pravica do zbiranja je omejena. Obenem oblasti intenzivno iščejo ubežnika, vodjo vplivnega narkokartela Los Choneros Joseja Adolfa Maciasa, znanega kot Fita, ki ga označujejo za izjemno nevarnega.

LUXEMBOURG - Stopnja brezposelnosti v območju evra se je novembra glede na oktober po sezonsko prilagojenih podatkih v območju evra znižala za 0,1 odstotne točke na 6,4 odstotka, v EU pa za 0,1 odstotne točke na 5,9 odstotka. V medletni primerjavi je v območju evra upadla za 0,3 odstotne točke, v EU pa za 0,2 odstotne točke, je objavil evropski statistični urad Eurostat.

PARIZ - Tajvanski letalski prevoznik EVA Air je zaključil naročilo 33 letal evropskega proizvajalca Airbus. Vrednosti posla v Airbusu niso razkrili, ob upoštevanju kataloških cen pa bi bil posel lahko vreden 8,5 milijarde dolarjev. Naročilo zajema 18 letal A350-1000 in 15 letal A321neo.

HAVANA - Na Kubi se bodo cene goriva s 1. februarjem dvignile za več kot 500 odstotkov, je sporočila tamkajšnja vlada. Gre za ukrep, s katerim želi vlada zmanjšati javnofinančni primanjkljaj. Oblasti so tudi napovedale, da bodo turisti, ki obiskujejo to karibsko otoško državo, gorivo plačevali v tuji valuti.

CAPE CANAVERAL - Pristajalni modul Peregrine je v ponedeljek zaradi okvare utrpel večjo izgubo pogonskega goriva. Ostalo naj bi ga le še za približno 40 ur, nato pa bo plovilo začelo nenadzorovano padati, je sporočilo podjetje Astrobotic in dodalo, da njihov cilj sedaj ni več pristanek na Luni temveč čim bolj se približati Zemljinemu naravnemu satelitu.

PARIZ - Promet na širšem območju Pariza je ponoči ohromil sneg, zaradi katerega je bilo v določnem trenutku na dveh avtocestah zahodno od francoske prestolnice blokiranih skoraj 1000 vozil. V več regijah sredi vala mrzlega vremena, ki je zajelo Francijo, velja oranžno opozorilo zaradi sneženja in poledice.

DALLAS - V enem od hotelov v teksaškem mestu Fort Worth je v ponedeljek odjeknila eksplozija, pri čemer je bilo ranjenih najmanj 21 ljudi. Oblasti domnevajo, da je eksplodiralo zaradi napake na plinski napeljavi. Eden od ranjenih je v kritičnem stanju.

DUNAJ - Na smučišču Hochoetz na Tirolskem je davi padla gondola, vse štiri osebe v njej pa so bile huje poškodovane, je sporočila avstrijska policija. Na kraj nesreče so že prispeli reševalci. Žičnico so zaradi nesreče ustavili. Po dosedanjih informacijah je nesrečo povzročil padec drevesa na nosilno vrv.

WASHINGTON - Voda v plastenkah vsebuje od deset do stokrat več mikroskopsko majhnih plastičnih delcev, kot smo mislili doslej, je pokazala raziskava, ki je bila v ponedeljek objavljena v ameriški znanstveni reviji PNAS. Z nedavno izumljeno tehniko so znanstveniki v enem litru vode v plastenki v povprečju našteli okrog 240.000 delcev nanoplastike.

mc/spo/vr/rp/rpe/lkr/mlu/msc/rbi/mc
© STA, 2024