Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 8. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides še čakajo na morebiten odziv vlade, a za zdaj kaže, da stavka v torek bo. Vladna stran, ki so jo za danes vnovič povabili na pogajanja, se namreč teh ni udeležila. Glavni stavkovni odbor sindikata, ki se je sestal dopoldne, pa nadaljuje priprave na stavko. Dokončno odločitev bodo sporočili pozno popoldne. A kot je izpostavil predsednik sindikata Damjan Polh, za preklic stavke zgolj sklic pogajanj ne zadostuje. Odločitev o morebitnem preklicu stavke pa je v vsakem primeru v pristojnosti glavnega stavkovnega odbora, je poudaril.

LJUBLJANA - Slovensko sodniško društvo je v odzivu na petkovo izjavo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan izpostavilo, da pozdravlja pogajanja o plačah v javnem sektorju. Toda uresničitev ustavne odločbe ni del socialnega dialoga, temveč je njen namen zagotovitev ustreznega ustavnega statusa sodstva, menijo. Medtem je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan sprejela odstop državne sekretarke Valerije Jelen Kosi, so sporočili z ministrstva. Jelen Kosi je odstopno izjavo zaradi nespoštovanja ustavne odločbe glede sodniških plač podala v četrtek.

LJUBLJANA - Kandidatka za kmetijsko ministrico Mateja Čalušić je po tistem, ko je na spletni strani DZ prišlo do napačnega navajanja njene izobrazbe poudarila, da se ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima. Kot njena izobrazba je bila namreč navedena univerzitetna diploma, a ima le visokošolsko. Prvak SDS Janez Janša pa je premiera Roberta Goloba na družbenem omrežju X pozval, naj umakne predlog njene kandidature ter tako DZ in sebi prihrani "nekaj dragocenega časa in kredibilnosti". V NSi ob tem pričakujejo čimprejšnja pojasnila Čalušić glede njene izobrazbe.

CERKNICA - Evakuacija petih ljudi, ki so v Križni jami ujeti od sobote popoldne, se je začela okoli 14. ure, vrnitev ujetih na površje pa pričakujejo okoli 16. ure. Verjetno se bodo lahko vrnili s čolnom. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je dosedanji potek reševanja ocenil za dobrega.

PARIZ - Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se mudi na uradnem obisku Franciji. V programu obiska ima srečanje s francosko kolegico Catherine Colonna. Teme pogovorov so kriza na Bližnjem vzhodu, nestalno članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov ter nadaljnje sodelovanje med državama. Francija, ena od petih stalnih članic VS ZN, sicer januarja predseduje temu organu, Slovenija, ki je z novim letom postala nestalna članica VS ZN, pa mu bo predsedovala septembra.

LJUBLJANA - Konec decembra je bilo v Sloveniji registriranih 48.353 brezposelnih oz. 2,5 odstotka več kot novembra in 9,1 odstotka manj kot decembra 2022. Po podatkih zavoda za zaposlovanje, je bilo lani v povprečju prijavljenih 48.709 brezposelnih na mesec oz. 14 odstotkov manj kot 2022. Po oceni zavoda se bo število brezposelnih letos še znižalo in konec leta padlo na približno 47.000, kar bi glede na lani pomenilo 2,8-odstotni upad.

LJUBLJANA - Na delu Dunajske ceste v Ljubljani, ki je bil zaradi podiranja železniškega nadvoza štiri dni popolnoma zaprt, so delno sprostili promet. Odprta sta po dva pasova v smeri sever in jug. Zaprta ostajata pločnika, je pa na zahodni strani vzpostavljen koridor za pešce in kolesarje. Takšna ureditev bo predvidoma trajala do 21. februarja.

LJUBLJANA - Marjan Drev je prejemnik nagrade sekcije kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov za leto 2023. Drev je znan po združevanju tradicionalnih in sodobnih kiparskih pristopov, s čimer ustvarja dela, ki hkrati odražajo spoštovanje preteklosti in pogled v prihodnost umetniškega izražanja.

apo/apo
© STA, 2024