Snežne razmere v visokogorju

Ljubljana, 8. januarja - Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad okoli 1400 metri nadmorske višine znatna, ali precejšnja, 3. stopnje, nižje majhna, 1. stopnje, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Po obilnem sneženju so zlasti nevarna mesta z napihanim snegom, sveže napihana območja so na zahodnih in južnih straneh, predvsem okoli grebenov, sedel in v grapah. Kložast plaz se lahko sproži že ob majhni obremenitvi! Na posameznih strmih mestih se lahko spontano sprožijo tudi snežni plazovi nesprijetega snega. Tudi globlje v snežni odeji so prisotne šibke plasti, nevarnost je težko prepoznati brez preizkusa stabilnosti snežne odeje. Snežne razmere v visokogorju so zahtevne.

V gorah so bile ob koncu tedna obilnejše padavine. Meja sneženja se je sprva dvignila do nadmorske višine okoli 1700 metrov, v soboto čez dan pa se je spuščala. V visokogorju je tako zapadlo od 40 do 80 centimetrov snega, največ na območju Zahodnih in Južnih Julijcev ter osrednjih Karavank. V sredogorju je padlo od 20 do 50 centimetrov snega. Pod 1000 metri večinoma ostaja kopno, le v nekaterih alpskih dolinah snežna odeja sega do dna. Ob sneženju je pihal šibak do zmeren veter spremenljive smeri. V nedeljo je zapihal okrepljen severovzhodni veter, ki je prenašal sneg in gradil snežne zamete. Snežna odeja se večinoma globoko predira, v sredogorju je sprva padal južen, potem pa vse bolj suh sneg.

Danes, v ponedeljek bo pretežno oblačno in marsikje tudi megleno. Vrhovi bodo v oblačnih kapah. Manj oblačnosti bo na območju Zahodnih Julijcev. Pojavljale se bodo manjše snežne plohe. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter. Mrzlo bo, temperatura bo do srede popoldne v sredogorju in visokogorju med -5 in -10 stopinj Celzija, nato se bo nekoliko ogrelo. Severovzhodni veter bo v torek čez dan oslabel, v noči na sredo pa se bo okrepil jugovzhodnik. Do srede popoldne bo še večinoma oblačno, več jasnine bo le v torek dopoldne v Zahodnih Julijskih Alpah. V sredo popoldne se bo razjasnilo, v četrtek bo jasno in topleje.

Nastajanje snežnih zametov se bo upočasnilo. Snežna odeja se bo ob nizki temperaturi zraka le počasi stabilizirala. Nevarna bodo predvsem zmerno in zelo strma pobočja z napihanim snegom.

snk/snk
© STA, 2024