Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 7. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

CERKNICA - V Križni jami v občini Cerknica je zaradi naraslega vodostaja v soboto popoldne ostalo ujetih pet oseb, in sicer tričlanska slovenska družina in dva vodnika. Posredovali so jamarski reševalci iz Postojne, Ljubljane in Novega mesta z jamarskimi potapljači in gasilci. Potapljači so ponoči prišli do njih in jih oskrbeli, vsi ujeti so na varnem in nepoškodovani, iz jame se bodo lahko vrnili, ko bo voda upadla. Reševalci so se proti ujetim ponovno odpravili ob 14. uri.

KRANJSKA GORA - Na slalomski tekmi za svetovni pokal v alpskem smučanju na jubilejni 60. Zlati lisici je slavila Slovakinja Petra Vlhova. To je njena že tretja zmaga na slalomih za Zlato lisico v Podkorenu. Drugo mesto je pripadlo Nemki Leni Dürr, tretja je bila Američanka AJ Hurt. Za najboljši domači dosežek je poskrbela Andreja Slokar, ki je zasedla 14. mesto.

KRANJSKA GORA - Jubilejna 60. Zlata lisica je prvič združila slovenske smučarske šampionke. V Kranjsko Goro je prišla Mateja Svet, ki sicer redko obišče smučarska tekmovanja, z Andreo Massijem je bila v ciljni areni poligona v Podkorenu Tina Maze, prav tako je na lisico prišla tudi Nataša Bokal. Mateja Svet ima veliko lepih spominov na Zlato lisico.

RADENCI - Nekaj več kot 4300 volivcev v Občini Radenci lahko na predčasnih volitvah voli svoje predstavnike v občinski svet. Volitve so potrebne, ker je novembra lani odstopilo devet od 16 članov občinskega sveta. Občani lahko v dveh volilnih enotah izbirajo med osmimi listami. Volišča se bodo zaprla ob 19. uri. Prvi rezultati bodo po napovedih predvidoma znani šele v ponedeljek proti večeru.

LJUBLJANA/BEOGRAD - Pravoslavni verniki 13 dni po katoliških in evangeličanskih vernikih praznujejo božič, s katerim obeležujejo praznik Jezusovega rojstva. Tega so dočakali opolnoči s prvo božično liturgijo, dopoldne pa so v cerkvah potekala še druga božična liturgija. Srbski patriarh Porfirij Perić je v poslanici ob prazniku pozval k molitvi za mir povsod po svetu.

LJUBLJANA - Potem ko so že v soboto zaradi obilnih padavin imeli težave predvsem na jugozahodu države, vreme tudi danes povzroča nevšečnosti. V severnem delu države je snežilo, sneg se je ponekod oprijemal cestišč, na prelazih so priporočljive verige, cesta čez prelaz Vršič pa je zaprta. Na Primorskem so omejitve v prometu zaradi burje.

vpu/vpu
© STA, 2024