Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 6. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

WASHINGTON - Ameriško vrhovno sodišče je v petek sporočilo, da bo odločalo, ali bo nekdanji predsednik Donald Trump lahko kandidiral na jesenskih predsedniških volitvah. Odločalo bo po pritožbi Trumpa na odločitev Kolorada, da v tej zvezni državi ne bo smel kandidirati zaradi sodelovanja pri vdoru na Kapitol pred tremi leti. Vrhovno sodišče je napovedalo, da bo zadevo obravnavalo 8. februarja.

GAZA - Izrael nadaljuje napade na območje Gaze, med drugim tudi na jugu enklave, kamor so se v zadnjih tednih zatekli tisoči Palestincev. Združeni narodi so opozorili, da je območje Gaze po treh mesecih napadov postalo kraj smrti in obupa ter neprimerno za bivanje. Koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths je opozoril, da so bombardirana območja, kamor so se civilisti preselili po pozivih Izraela. V enklavi je bilo v zadnjem dnevu ubitih več kot 160 ljudi. Po podatkih zdravstvenih oblasti v Gazi je bilo od začetka vojne med Izraelom in Hamasom na območju Gaze ubitih 22.600 ljudi.

BEJRUT - Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je sporočilo, da je izstrelilo več kot 60 raket na izraelsko vojaško oporišče na severu Izraela. Obstreljevanje severnega Izraela je Hezbolah označil kot svoj prvi odgovor na uboj drugega moža skrajnega palestinskega gibanja Hamas Saleha al Arurija v začetku tedna v Bejrutu. Po podatkih izraelske vojske so davi identificirali približno 40 izstrelitev raket z libanonskega ozemlja, izraelske sile pa so v odzivu kmalu zatem napadle celico, odgovorno za nekatere od teh izstrelitev. Ob tem so se sprožile tudi sirene v krajih v severnem Izraelu.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinska vojska je sporočila, da je v nočnem raketnem napadu uničila ruski poveljniški center na letališču Saki na polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija. Novico je po poročanju medijev sporočil poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk. Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je njihova zračna obramba na Krimu ponoči sestrelila štiri ukrajinske rakete.

PORTLAND - V ameriški zvezni državi Oregon je v petek zasilno pristalo letalo družbe Alaska Airlines s 177 ljudmi na krovu, potem ko je kmalu po vzletu z letala odpadel panel z vrati za zasilni izhod. Letalska družba je sporočila, da bo začasno prizemljila vseh 65 letal 737 Max 9 v floti. Boeing 737 Max 9 družbe Alaska Airlines je zasilno pristal na letališču v Portlandu le 35 minut po vzletu.

KARLOVEC - Na Hrvaškem se je na avtocesti v bližini Karlovca ponoči zgodila huda prometna nesreča, v kateri so umrli trije ljudje, 12 je poškodovanih. Nesreča se je zgodila na avtocesti Karlovac - Reka v bližini predora Sveti Marko. Zaradi prometne nesreče je oviran promet med priključkoma Karlovec in Novigrad v smeri Dubrovnika, obvozi pa po podatkih hrvaškega avtokluba potekajo po državnih cestah.

TEHERAN - Število žrtev sredinega samomorilskega bombnega napada na jugu Irana je po zadnjih podatkih naraslo na 91, potem ko sta še dve žrtvi napada podlegli poškodbam. V bolnišnici je še kakih sto poškodovanih, od teh jih je po poročanju iranskih medijev enajst v kritičnem stanju. Dve eksploziji v mestu Kerman na jugu države sta v sredo odjeknili sredi množice, ki se je udeležila spominske slovesnosti ob obletnici uboja generala iranske revolucionarne garde Kasema Solejmanija, ubitega v napadu ameriškega brezpilotnega letala v Iraku januarja 2020.

TOKIO - Na Japonskem, ki jo je na prvi dan novega leta prizadel silovit potres z magnitudo 7,6, se je število žrtev povzpelo na sto, po zadnjih podatkih pa še vedno pogrešajo 211 ljudi, so sporočile tamkajšnje oblasti. Po potresu, ki je v ponedeljek prizadel zahodno obalo Japonske, je v najbolj prizadeti prefekturi Ishikawa okoli 23.000 gospodinjstev brez elektrike, več kot 66.000 pa brez tekoče vode.

BERLIN - Količine izpustov v Nemčiji so bile lani na najnižjih ravneh v zadnjih 70 letih, saj je največje evropsko gospodarstvo svojo odvisnost od premoga zmanjšalo hitreje, kot je bilo pričakovano. Nemčija je lani ustvarila 673 milijonov ton toplogrednih plinov, kar je 73 milijonov ton manj kot leta 2022, je izračunal think tank Agora Energiewende.

MÜNCHEN - Ekonomisti v prihodnjih treh letih pričakujejo znižanje inflacije na globalni ravni, je pokazala raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo in Švicarskega inštituta za ekonomsko politiko. Letos naj bi bila petodstotna, prihodnje leto 4,4-odstotna, leta 2027 pa 3,6-odstotna, so ta teden sporočili iz Ifa.

PODGORICA - Cene nepremičnin v Črni gori rastejo, med kupci pa je vse manj Rusov in Ukrajincev ter vse več Turkov, Nemcev, Francozov in Poljakov. V povprečju so se cene stanovanj lani zvišale za več kot eno petino in poznavalci se bojijo, da bodo Črnogorci kmalu postali tujci v svoji državi, saj si jih vedno manj lahko privošči nakup lastnega doma. Po zadnjih podatkih črnogorskega statističnega urada je bilo treba septembra lani za kvadratni meter novega stanovanja v Črni gori odšteti 1647 evrov.

PARIZ - Tržni delež povsem električnih avtomobilov v Franciji je lani poskočil na 17 odstotkov. Delež hibridnih vozil med prvič registriranimi avtomobili pa se je povzpel na devet odstotkov, so pred nekaj dnevi sporočili iz francoskega avtomobilskega združenja PFA. Delež vozil z električnim pogonom je tako znašal 26 odstotkov.

LONDON - Število registracij novih avtomobilov se je v Veliki Britaniji lani v primerjavi z letom prej povečalo za 17,9 odstotka, v primerjavi z obdobjem pred pandemijo covida-19 pa je bilo 17,7 odstotka nižje. Po navedbah panožnega združenja je pričakovati, da bo trajno ostalo pod predkoronskimi ravnmi.

vb/vb
© STA, 2024