Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 5. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je v izjavi za medije zavezala, da bo odločba ustavnega sodišča o sodniških plačah izvršena, vendar z zamikom. Sodnike je pozvala k dialogu. Dejala je, da razlogov ali argumentov sodnikov, ki so jo pozvali k odstopu, ne pozna. Meni, da s tem ne bi bili bližje rešitvi. Tudi v SD menijo, da si je ministrica prizadevala odpraviti neustavnost sodniških plač, nazadnje z interventnim zakonom. V naslednjih dneh pričakujejo pogovor koalicijskih partnerjev o sodniških plačah, saj je vlada odgovorna in ji mora biti tudi v največjem interesu, da odločbe ustavnega sodišča spoštuje.

LJUBLJANA - Vlada še vedno ni oblikovala pogajalske skupine za pogajanja za rešitev stavkovnih zahtev zdravnikov in zobozdravnikov, ki jo je za torek napovedal Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Stavkovna pogajanja se tako še niso začela, kljub temu, da si stavke ne želijo, so priprave v polnem teku, so v sindikatu pojasnili za STA.

PARIZ - Premier Robert Golob se je skupaj s prvim predsednikom slovenske vlade Lojzetom Peterletom udeležil žalne slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika Jacquesa Delorsa, ki je umrl prejšnji teden. Golob je takrat v odzivu izpostavil, da je s svojim vizionarskim delom navdih mnogim, ki verjamemo v pomen močne Evropske unije.

KOPER - Petčlanski senat koprskega okrožnega sodišča je 52-letnega moškega iz slovenske Istre v četrtek spoznal za krivega spolnega zlorabljanja svojih treh hčera in ga obsodil na 23 let in pol zaporne kazni, poročajo časniki. Sodba še ni pravnomočna. Tako tožilstvo kot obramba sta napovedala pritožbi.

LJUBLJANA - Med nacionalno preventivno akcijo policije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki so jo izvajali med 11. in 31. decembrom, so policisti začasno odvzeli 574 vozniških dovoljenj in pridržali 59 voznikov motornih vozil, so sporočili z Generalne policijske uprave.

LUXEMBOURG - Letna stopnja inflacije v območju z evrom je decembra po prvi oceni Eurostata znašala 2,9 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke več kot novembra. Na mesečni ravni so cene zrasle za 0,2 odstotka. Slovenija je imela po oceni decembra 3,8-odstotno letno inflacijo, merjeno s harmoniziranim indeksom, kar je 0,7 odstotne točke manj kot novembra. Na mesečni ravni so cene po tem indeksu upadle za 0,6 odstotka.

LJUBLJANA - Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo v ponedeljek premiera uprizoritve Pohorski bataljon. Režiser Jernej Lorenci, ki je s hrvaškim dramaturgom, pisateljem in pesnikom Dinom Pešutum in ekipo tudi soavtor besedila, je uprizoritev v izhodišču naslonil na zgodbo poslednjih dni Pohorskega bataljona. Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica in umetniška vodja gledališča Barbara Hieng Samobor, bo premiera 8. januarja ob 15. uri, saj velja, da ob tej uri 8. januarja leta 1943 nobenega od članov Pohorskega bataljona ni bilo več med živimi. Uprizoritev je koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj.

jb/jb
© STA, 2024