Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 5. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEL AVIV - Izraelski obrambni minister Joav Galant je v četrtek zvečer razkril predloge za ureditev območja Gaze po koncu vojne med Izraelom in palestinskim skrajnim gibanjem Hamas. Glede na načrte Izraela bi bila na ozemlju, ki je zdaj pod nadzorom Hamasa, po vojni omejena palestinska oblast, Izrael pa bi imel varnostni nadzor. Galant je predlog predstavil novinarjem, še preden ga je predložil vojnemu kabinetu premierja Benjamina Netanjahuja in na predvečer obiska ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna.

GAZA - Humanitarne organizacije že več dni niso uspele dostaviti nujno potrebne pomoči na sever Gaze, je v četrtek zvečer opozoril urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha). Pozval je k nujnemu, varnemu in trajnemu humanitarnemu dostopu do območij na severu palestinske enklave.

RAMALA - Izraelska vojska je v četrtek po več kot 40 urah končala racijo v begunskem taborišču v mestu Tulkarm za zasedenem Zahodnem Bregu. Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, so med racijo pridržali in zaslišali več sto Palestincev, več njih pa je bilo pretepenih, je sporočil palestinski Rdeči križ. Po pričevanjih so vojaki za seboj pustili razdejanje.

BRUSELJ - Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell danes odhaja na obisk v Libanon, kjer bo do nedelje s tamkajšnjimi voditelji razpravljal o razmerah na izraelsko-libanonski meji. Poudaril bo pomen preprečevanja razširitve konflikta iz Gaze v regijo ter ohranjanja dostave humanitarne pomoči civilistom.

PJONGJANG/SEUL/PEKING - Severna Koreja je ob svoji zahodni obali izstrelila več kot 200 topniških izstrelkov proti južnokorejskemu otoku Yeonpyeong, je sporočila južnokorejska vojska. Južna Koreja je izdala opozorilo za evakuacijo civilistov na dveh otokih, ni pa potrdila, da je to povezano z incidentom. Slednjega je Seul obsodil in ga označil za provokacijo, v odziv na katero je na otoku Yeonpyeong izvedel strelske vaje topništva. Kitajska je ob najnovejši zaostritvi na Korejskem polotoku obe strani pozvala k zadržanosti.

WASHINGTON/KIJEV - Severna Koreja je Rusiji priskrbela balistične rakete in raketomete, uporabljene v nedavnih napadih na Ukrajino, je v četrtek sporočila Bela hiša. Ukrajinske sile sicer za zdaj ne morejo potrditi, da je šlo za severnokorejsko orožje. Rusija naj bi skušala dobiti rakete tudi od Irana, saj ji je po skoraj dveh letih vojne začelo primanjkovati orožja.

WASHINGTON - Podjetja bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa so v času, ko je bil na položaju, od kakih 20 tujih vlad prejela najmanj 7,8 milijona dolarjev, je razvidno iz v četrtek objavljenega kongresnega poročila z naslovom Bela hiša naprodaj. Demokrati v odboru za nadzor predstavniškega doma so v poročilu opozorili, da so tovrstna nakazala tujih vlad kršitev ustavne prepovedi glede honorarjev iz tujine.

PRETORIA - Nekdanjega južnoafriškega atleta Oscarja Pistoriousa so pogojno izpustili na prostost po skoraj 11 letih, odkar je bil obsojen umora svoje tedanje partnerice Reeve Steenkamp. Pistorius je po informacijah oblasti že doma, mati žrtve pa je zapisala, da v svojem žalovanju "prestaja dosmrtno ječo". Zdaj 37-letni Pistorius je 14. februarja 2013 svojo tedanjo izbranko, diplomirano pravnico in manekenko, štirikrat ustrelil skozi kopalniška vrata svoje vile v Pretorii.

LUXEMBOURG - Letna stopnja inflacije v območju z evrom je decembra po prvi oceni znašala 2,9 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke več kot novembra. Na mesečni ravni so cene zrasle za 0,2 odstotka, je objavil evropski statistični urad Eurostat. Najbolj, za 6,1 odstotka, so se na letni ravni podražili hrana, alkohol in tobak (novembra za 6,9 odstotka).

LUXEMBOURG - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v državah z evrom še naprej padajo. Novembra lani so bile za 8,8 odstotka nižje kot leto prej, je objavil evropski statistični urad Eurostat. Tempo padanja se je sicer v zadnjih mesecih upočasnil.

PEKING - Kitajska je sprožila protimonopolno preiskavo vinjaka, uvoženega iz EU, je sporočilo kitajsko ministrstvo za trgovino. Razlog je pritožba kitajskega združenja proizvajalcev žganja, ki naj bi zaznalo nepoštene trgovinske prakse. Pristojni bodo preiskali posle med oktobrom 2022 in lanskim septembrom.

PEKING - Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla bo na Kitajskem odpoklical 1,6 milijona avtomobilov, so sporočile kitajske oblasti. Razlog so težave s programsko opremo, ki lahko povzročijo napake pri delovanju sistema za samodejno vožnjo. Tesla jih namerava odpraviti z namestitvijo posodobitev na daljavo.

BERLIN - V Nemčiji se je trgovina na drobno lani v letni primerjavi realno skrčila za 3,1 odstotka, izhaja iz prve ocene nemškega statističnega urada Destatis. Prodaja v trgovini na drobno je bila sicer nominalno za 2,4 odstotka večja, ampak je bila inflacija še bistveno višja. Realni letni padec je bil tako drugi zaporeden.

TOKIO - Na Japonskem po silovitem potresu 1. januarja še vedno pogrešajo 242 ljudi, so sporočile regionalne oblasti. Število smrtnih žrtev potresa z magnitudo 7,6 pa je po najnovejših podatkih naraslo na 92. Možnosti, da bodo v ruševinah našli preživele, je medtem vedno manj.

HANNOVER - V severnonemškem mestu Uelzen je v četrtek zvečer izbruhnil požar v bolnišnici, ki je terjal najmanj eno življenje, 22 ljudi je bilo poškodovanih. Gasilci so uspeli požar hitro omejiti.

ZAGREB - Neznanci so v sredo v Zagrebu napadli državljana Nepala. Napad se je zgodil v času, ko je na spletu vse pogostejši sovražni govor proti delavcem iz Azije na Hrvaškem. Ti so v zadnjih dneh tudi tarča lažnih obtožb, potem ko so se na spletu razširile njihove fotografije z novoletnega praznovanja v središču Zagreba.

mc/mlu/lkr/rbi/set/vb/akt/bg/tib/jes/alz/mc
© STA, 2024