Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 4. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TEHERAN/WASHINGTON - V Iranu je dan žalovanja zaradi sredinega bombnega napada na komemoraciji ob obletnici uboja generala iranske revolucionarne garde (IRGC) Kasema Solejmanija. Gre za najhujši tovrstni napad v 45-letni zgodovini islamske republike, so pa reševalne službe po prvotnih poročilih o več kot 100 ubitih znižale število smrtnih žrtev dveh eksplozij v bližini groba generala na 84. Na State Departmentu so v sredo zagotovili, da za eksploziji nista odgovorna niti ZDA niti Izrael.

NEW YORK/WASHINGTON - Članice Varnostnega sveta Združenih narodov so v sredo, na prvem uradnem zasedanju v letošnjem letu, pozvale jemenske Hutijevce, naj nemudoma prenehajo z napadi na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu, češ da s tem ogrožajo stabilnost regije, svobodo plovbe in svetovno oskrbo s hrano. Pred tem so enak poziv na Hutijevce naslovile tudi ZDA in enajst zavezniških držav. Po podatkih ZN je 18 ladjarskih družb že preusmerilo svoja plovila okoli Afrike, da bi se izognili Rdečemu morju.

BEJRUT/GAZA - V izraelskih napadih na jug Libanona so bili ponoči ubiti štirje borci šiitskega oboroženega gibanja Hezbolah. Po navedbah vira blizu gibanja je bil med žrtvami tudi eden od lokalni vodij Hezbolaha. Izrael je napade ponoči izvedel tudi na Gazo, kjer je bilo ubitih več deset ljudi, več kot sto pa ranjenih, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi.

NEW YORK - Newyorška sodnica Loretta Preska je v sredo objavila prvi seznam več kot sto oseb, povezanih z ameriškim finančnikom Jeffreyjem Epsteinom, ki je leta 2019 storil samomor, ko je čakal na sojenje zaradi spolnih zločinov. Med njimi so številna znana imena, a objava sodnih dokumentov ni prinesla pomembnih novih razkritij o Epsteinu. Poleg princa Andrewa sta med drugim imenovana nekdanja ameriška predsednika Bill Clinton in Donald Trump, ki pa nista bila obtožena kaznivih dejanj.

WASHINGTON - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v sredo zvezno vrhovno sodišče v pritožbi pozval, naj razveljavi odločitev vrhovnega sodišča v Koloradu, ki mu je minuli mesec onemogočilo kandidaturo za predsednika ZDA v tej zvezni državi. Dan prej, v torek, se je na državno sodišče pritožil tudi glede prepovedi kandidature v zvezni državi Maine.

TOKIO - Reševalci se na Japonskem trudijo doseči več sto ljudi, ki tri dni po silovitem potresu, ki je po zadnjih podatkih terjal najmanj 78 življenj, še vedno ostajajo odrezani od sveta. Nadaljuje se tudi iskanje preživelih, oblasti pa število pogrešanih ocenjujejo na več kot 50.

WASHINGTON - V ZDA je v sredo več sedežev vlad zveznih držav, med drugim v Georgii, Kentuckyju, Montani, Michiganu, Connecticutu in Mississippiju, prejelo grožnje z bombnim napadom. Poslopja so policisti za vsak primer evakuirali in izvršili preiskave, a niso odkrili nevarnih snovi.

BUENOS AIRES - Sodišče v Argentini je po pritožbi sindikata zadržalo reforme trga dela argentinskega predsednika Javierja Mileija, ki predstavljajo pomemben del njegovih ukrepov za oživitev gospodarstva, so v sredo poročali argentinski mediji. Sodišče je odločilo, da se toliko pomembnih ukrepov za upravljanje trga dela ne bi smelo uveljaviti z odlokom, ki omogoča uveljavitev reform brez potrditve v kongresu.

WASHINGTON - Ameriški zunanji minister Antony Blinken bo danes znova obiskal Bližnji vzhod, medtem ko se krepijo strahovi, da bi se lahko izraelska vojna v Gazi razširila na celotno regijo. Gre za četrti obisk ameriškega državnega sekretarja v regiji od začetka vojne, podrobnosti programa niso znane.

BANJALUKA - Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je v sredo napovedal, da bodo v tej entiteti Bosne in Hercegovine sprejeli volilni zakon, ki jim bo omogočil izvedbo lastnih volitev, brez sodelovanja državne volilne komisije Bosne in Hercegovine. Ta bi ostala pristojna za volitve članov predsedstva BiH in poslancev spodnjega doma parlamenta BiH, volilna komisija Republike Srbske pa po novem za volitve za predsednika in parlament entitete ter mestne svete.

ALBANY - V ZDA so preložili sojenje 26-letnemu Hadiju Matarju, ki je obtožen, da je leta 2022 zabodel indijsko-britanskega pisatelja Salmana Rushdieja. Odvetniki obtoženega so namreč tik pred začetkom sojenja - 8. januarja naj bi v zvezni državi New York začeli izbirati poroto - zahtevali dostop do rokopisa nove Rushdiejeve knjige, pisateljevih spominov na omenjeni napad, so v sredo poročali mediji.

spo/spo
© STA, 2024