Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 4. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Sodniki in tožilci so za eno uro prekinili delo in s protestnimi shodi izrazili nestrinjanje z nespoštovanjem ustavne odločbe glede sodniških plač. V protestni izjavi Slovenskega sodniškega društva so izpostavili, da protestirajo proti kršenju pravnega reda in pozivajo k spoštovanju pravne države in vladavine prava. V vladnem nespoštovanju ustavne odločbe glede sodniških plač vidijo zlorabo oblasti. O protestu so že obvestili pristojne evropske institucije, ne izključujejo pa niti nadaljevanja protestnih aktivnosti, če vlada ne bo odpravila neustavnosti višine sodniških plač. Tudi v Društvu državnih tožilcev Slovenije je od vlade in državnega zbora pričakujejo takojšnjo uresničitev odločbe ustavnega sodišča. Če se to ne bo zgodilo, bodo tožilci ta ali prihodnji mesec stavkali.

LJUBLJANA - Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Valerija Jelen Kosi je ministrici Dominiki Švarc Pipan podala odstopno izjavo, so za STA potrdili na pravosodnem ministrstvu. Razlog naj bi bilo nespoštovanje ustavne odločbe glede sodniških plač.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob protestu sodnikov in tožilcev opozoril, da je neizvrševanje sodb ustavnega sodišča sistemski problem in pomeni veliko kršitev načela pravne države. Najstarejša neuresničena odločba je iz leta 2012, zato od vlade in DZ pričakuje, naj čim prej odpravita vse protiustavnosti in nezakonitosti.

LJUBLJANA - Slovenija je v prvih 11 mesecih lani izvozila za 50,9 milijarde evrov blaga, kar je 4,8 odstotka več kot v enakem obdobju predlani. Uvoz blaga se je po podatkih statističnega urada povečal za 1,8 odstotka na 53 milijard evrov. V novembru je izvoz znašal 5,04 milijarde evrov oz. okoli pet odstotka več kot novembra predlani, uvoz pa 5,27 milijarde oz. skoraj devet odstotkov več. To je bilo drugič v letu 2023, da sta tako izvoz kot uvoz presegla pet milijard evrov.

LJUBLJANA - Država je v sredo na mednarodnih kapitalskih trgih izdala 10-letno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov s kuponsko obrestno mero treh odstotkov in z zapadlostjo 10. marca 2034. Slovenija je kot prva država med izdajatelji v letošnjem letu tako dobro izkoristila razpoložljivo likvidnost na trgu, so sporočili z ministrstva za finance. Slovenija je obveznico izdala z donosom do dospelosti 3,043 odstotka in ceno 99,621 odstotka.

LJUBLJANA - Zaposlenim v informativni oddaji Panorama na drugem programu Televizije Slovenija (TVS), ki so bili napoteni na čakanje na delo doma, so onemogočili dostop do delovnih mest. V upravi Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so pojasnili, da pravilnik o hišnem redu prepoveduje vstop in zadrževanje v prostorih RTVS brez utemeljenega razloga. Odgovorni urednik drugega programa TVS Rajko Gerič je za STA dejal, da odredba o napotitvi na čakanje ni upoštevala zakona o delovnih razmerjih, in jo označil za nezakonito.

LJUBNO OB SAVINJI - Požar, ki je v sredo dopoldne izbruhnil v podjetju v Lokah na območju Ljubnega ob Savinji, je po prvi oceni lastnice Ane Tostovršnik terjal za vsaj dva milijona evrov škode. Kot je danes povedala za STA, od podjetja, ki je proizvajalo leseno embalažo, gotove izdelke in gradbeni material ter opravljalo razrez lesa, razen zidov ni ostalo praktično nič.

LJUBLJANA - Zapora na Dunajski cesti v Ljubljani, ki so jo v sklopu gradnje novega Potniškega centra Ljubljana vzpostavili ponoči, za zdaj ni povzročila večjih zastojev. Zjutraj je bil nekoliko bolj gost promet na Tivolski cesti pred križiščem pri Bavarskem dvoru ter naprej po Masarykovi in na križišču Vilharjeve, Topniške in Šmartinske ceste. Popolna zapora na Dunajski cesti, ki je potrebna zaradi podiranja južnega dela nadvoza nad njo, bo trajala do 7. januarja.

LJUBLJANA - V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so po poročanju portala Necenzurirano začeli priprave na selitev Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje na posebno podjetje, ki bi bilo v lasti države. Tako bi se HSE rešil pred potopom, saj mu družbi pomenita ogromno finančno breme. V SDH zadeve za zdaj ne komentirajo.

KRANJ - V 79. letu starosti je umrl likovni umetnik Nejč Slapar. Slikar in grafik je bil simbol kranjskih likovnikov ter gorenjske konceptualne umetniške scene iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Slapar se je rodil 10. marca 1945 v Stražišču pri Kranju, kjer je tudi živel in ustvarjal. Najprej je študiral gradbeništvo, nato se je preusmeril v grafično industrijo, kasneje pa se je kot grafik popolnoma predal likovni umetnosti. Prvič je razstavljal leta 1968 v Prešernovi hiši v Kranju, skupaj pa je pripravil več kot sto samostojnih razstav in več kot petdeset skupinskih razstav doma in v tujini.

zc/mlu
© STA, 2024