Leto 2024 bo postreglo z nekaterimi zanimivimi astronomskimi pojavi

Ljubljana, 3. januarja - Leto 2024 bo prineslo nekaj zanimivih astronomskih pojavov, so sporočili iz ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko. Med meteorskimi roji bodo izrazitejši predvsem Perzeidi z viškom aktivnosti med 12. in 13. avgustom. Letos bo zanimiva konjunkcija 15. avgusta, ko bosta Jupiter in Mars navidezno tesno skupaj na nebu.

Ponce.
Jupiter, Saturn in Luna nad Poncami. Saturn je temnejši in nad Jupitrom. Med veliko konjunkcijo decembra 2020 sta bila Jupiter in Saturn več kot štirikrat bližje kot na tej sliki.
Foto: Janez Kos

Ljubljana.
Komet 12P/Pons-Brooks zraven zvezde Vega v ozvezdju Lire. Komet, ki je Halleyevega tipa, je zadnjič obiskal notranjost Osončja leta 1954, ponovno bo najbližje Soncu 21. aprila 2024.
Foto: Dan Bartlett

Letos pa nas bo obiskal tudi komet 12P/Pons-Brooks. Konec marca in v začetku aprila naj bi bil na meji vidnosti s prostim očesom. V preteklem letu je bil odkrit komet C/2023 A3, ki bo v ugodni legi za opazovanje v začetku oktobra.

Sončevi mrki v letu 2024 iz naših krajev ne bodo vidni. Najbolj atraktiven Sončev mrk pa bodo v Ameriki doživeli 8. aprila. Iz Slovenije pa bomo lahko 18. septembra opazovali delni Lunin mrk.

Ker se Sonce bliža višku aktivnosti, pa bo spremljanje polarnih sijev še bolj zanimivo.

maa/lu
© STA, 2024