Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 2. januarja - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TOKIO - Število smrtnih žrtev silovitega potresa z magnitudo 7,6, ki je v ponedeljek stresel Japonsko, je naraslo na 48, po navedbah oblasti pa bi se utegnilo še povečati. Iskanje preživelih, ujetih v ruševinah, se medtem nadaljuje, a je močno oteženo zaradi uničenih in neprevoznih cest.

KIJEV/VARŠAVA - Več ukrajinskih mest, med njimi prestolnica Kijev in Harkov na vzhodu države, je bilo minulo noč in davi tarča silovitih ruskih zračnih napadov, v katerih so bili ubiti najmanj štirje ljudje, več deset je bilo ranjenih. Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je Rusija v napadu uporabila več hipersoničnih raket Kinžal. Poljska je po napadih na svojo vzhodno mejo napotila štiri lovska letala F-16, da bi zaščitila svoj zračni prostor.

WASHINGTON - Ameriška letalonosilka Gerald R. Ford bo po treh mesecih odplula iz Sredozemlja in se vrnila v matično pristanišče Norfolk v zvezni državi Virginija. Letalonosilka je v bližino izraelske obale priplula oktobra, da bi Izraelu pomagala pri vojaški operaciji proti palestinskemu gibanju Hamas. Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da bo ameriška vojska še naprej ohranjala svojo prisotnost v Sredozemlju in na Bližnjem vzhodu ter Izraelu zagotavljala vojaško pomoč.

TOKIO - Na tokijskem letališču Haneda je zagorelo letalo državne letalske družbe Japan Airlines. Vseh 367 potnikov so že evakuirali. Sodeč po posnetkih javne medijske mreže NHK je letalo zagorelo na pristajalni stezi, potem ko je v spodnjem delu letala odjeknila eksplozija. Vzrok nesreče po uradnih podatkih še ni znan, po poročanju japonskih medijev pa je letalo francoskega proizvajalca Airbus trčilo z letalom japonske obalne straže.

BEOGRAD - V Srbiji poteka ponovno glasovanje na parlamentarnih volitvah še na osmih voliščih, na katerih je skupno 5300 volivcev. Glasovanje ne bo vplivalo na izid volitev, na katerih je 17. decembra zmagala vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) predsednika Aleksandra Vučića. Vučić očitke opozicije o volilnih nepravilnostih še vedno zavrača.

SEUL - V južnokorejskem pristaniškem mestu Busan so zabodli opozicijskega voditelja Lee Jae-myunga. Kot je razvidno iz televizijskih posnetkov, je med novinarsko konferenco k 59-letnemu politiku pristopil moški in ga zabodel v vrat. Ranjenega politika, ki ni v smrtni nevarnosti, so prepeljali v bolnišnico, napadalca pa aretirali.

HONGKONG - Hongkonški prodemokratični medijski magnat Jimmy Lai, ki mu zaradi obtožb sodelovanja s tujimi silami grozi dosmrtni zapor, se je na sodišču v Hongkongu izrekel za nedolžnega glede kršitev spornega zakona o nacionalni varnosti. 76-letni lastnik sedaj že ukinjenega časnika Apple Daily, ki je zaprt od leta 2020, je eden od več kot 250 aktivistov, poslancev in protestnikov, ki so jih od leta 2020 priprli v skladu s spornim zakonom. Sojenje, ki se je začelo 18. decembra lani, naj bi trajalo okoli 80 dni.

BERLIN - Letalske nesreče so v letu 2023 terjale 80 smrtnih žrtev, kar je drugo najmanjše število od leta 1970, so sporočili iz Zveznega združenja nemške industrije zračnega prometa (BDL). V tovornem letalskem prometu lani ni umrl nihče. Statistični podatki združenja se nanašajo na potniška letala z najmanj 14 sedeži, v statistiko niso vštete niti žrtve nesreč vojaških letal.

FRANKFURT/PARIZ/LONDON/TOKIO - Indeksi na evropskih borzah so prvi trgovalni dan v tem letu začeli z rastjo. Delnice se v povprečju dražijo predvsem na račun dobrih rezultatov družb iz energetskega sektorja. Indeksi na azijskih borzah so se medtem gibali neenotno. Vlagatelji letos pričakujejo zniževanje ključnih obrestnih mer, a leto prinaša tudi vrsto gospodarskih in političnih negotovosti.

SINGAPUR - Cene nafte so se v azijskem trgovanju nekoliko zvišale. Na cene so vplivale predvsem napetosti v Rdečem morju. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavnim rokom v februarju je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 72,91 dolarja, kar je 1,26 dolarja več kot v petek. Severnomorska nafta brent za dobavo v marcu se je podražila za 1,51 dolarja na 78,55 dolarja.

mc/mph/tib/bdo/mc
© STA, 2024