Drava lahko ponoči poplavi v manjšem obsegu

Ljubljana, 2. decembra - Reka Drava lahko ponoči poplavi v manjšem obsegu vzdolž celotnega toka. Sava Bohinjka še poplavlja, vendar se njen pretok zmanjšuje in se bo v nedeljo zjutraj vrnila v strug, je zvečer na podlagi podatkov Arsa sporočila uprava za zaščito in reševanje.

Hobovše pri Stari Oselici.
Visok vodostaj, reka, poplavljanje.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Drava se razliva vzdolž celotnega toka. Njen pretok na vtoku v državo trenutno znaša okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo in se bo v prihodnjih urah pričel zmanjševati, je v večernem hidrološkem poročilu zapisala Agencija RS za okolje (Arso).

Sava Bohinjka še poplavlja, vendar se njen pretok zmanjšuje in se bo v nedeljo zjutraj vrnila v strugo. Sava se razliva vzdolž celotnega toka na izpostavljenih mestih ob strugi. V zgornjem toku je že začela upadati, v okolici Ljubljane se je ustalila na okoli 1000 kubičnih metrov na sekundo, v spodnjem toku pa se njen pretok še povečuje.

Ljubljanica s pritoki v kraškem zaledju še narašča in se razliva. Razliva se tudi Savinja v spodnjem toku, vendar se njen pretok zmanjšuje. V manjšem obsegu se razliva tudi Dravinja, njen pretok pa se v spodnjem toku še povečuje.

Tudi druge reke po Sloveniji imajo velike pretoke, le pretoka Mure in Sotle sta srednja. Naraščajo še reke v Pomurju, Kolpa v spodnjem toku in Krka, drugod po državi pa se pretoki rek zmanjšujejo.

V nedeljo bodo reke večinoma upadale. Naraščala bo Krka, Ljubljanica pa bo imela ustaljen pretok. Ojezerjene površine kraških polj se bodo povečevale. Vodnatost rek v večjem delu države bo velika, napoveduje agencija.

jb/jb
© STA, 2023