Nuklearka Zaporožje ponoči na zasilnem napajanju

Zaporožje, 2. decembra - Ukrajina je danes sporočila, da je bila jedrska elektrarna Zaporožje, ki jo zasedajo ruske sile, ponoči odrezana od zunanjega napajanja z električno energijo, zaradi česar je prešla na zasilno napajanje. Mednarodna agencija za jedrsko energijo IAEA opozarja, da gre že za osmi takšen incident od začetka vojne v Ukrajini.

Ukrajina, Zaporožje.
Jedrsko elektrarno Zaporožje na jugu Ukrajine je v sredo obiskal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po navedbah ukrajinske strani sta bila ponoči prekinjena dva električna daljnovoda, ki povezujeta električno omrežje z jedrsko elektrarno, zaradi česar je bila nuklearka na robu jedrske in radioaktivne nesreče.

Ruski upravljavec elektrarne je potrdil, da je ponoči uporabil dizelske generatorje, a dodal, da so delovali v varnih mejah in da ni bilo poročil o varnostnih kršitvah.

Jedrska elektrarna Zaporožje je v središču spopadov, odkar so jo lani zavzele ruske sile, obe strani pa se obtožujeta ogrožanja njene varnosti.

tib/akt/tib
© STA, 2023