Fajon zadovoljna z delom ekipe na misiji pri ZN v New Yorku

New York, 29. novembra - Slovenija bo z januarjem za dve leti postala članica Varnostnega sveta ZN, že od 1. oktobra pa v njem deluje kot opazovalka. Po oceni zunanje ministrice Tanje Fajon ekipa v New Yorku na čelu z veleposlanikom pri ZN Boštjanom Malovrhom in Samuelom Žbogarjem, ki Slovenijo zastopa v Varnostnem svetu, deluje dobro.

ZDA, New York.
Veleposlanik Slovenije pri Združenih narodih Boštjan Malovrh in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon ob prihodu na zasedanje 10. pregledne konference pogodbenic pogodbe o neširjenju jedrskega orožja.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Po poročanju časnika Delo je Malovrh v ZN poizvedoval o ustreznosti ureditve zastopanja države v Varnostnem svetu s posebnim odposlancem.

Kot so za STA razložili viri v sekretariatu ZN, koncept posebne misije pri Varnostnem svetu ne obstaja. A nimajo nobenih zadržkov glede tega, kdo zastopa Slovenijo v Varnostnem svetu.

Diplomati več članic pri ZN, ki niso želeli biti imenovani, pa so za STA povedali, da je ureditev zastopanja države v Varnostnem svetu ZN s posebnim veleposlanikom povsem legitimna, a obenem nenavadna.

set/rp/sk/set
© STA, 2023