Hamas izpustil novih 12 talcev

Gaza, 28. novembra - Palestinsko gibanje Hamas je danes Rdečemu križu predalo 12 talcev, je potrdila izraelska vojska. Med njimi je deset Izraelcev in dva tuja državljana. Kmalu naj bi sledila tudi izpustitev okoli 30 Palestincev iz izraelskih zaporov. To pa bo že peta izmenjava ujetnikov med Hamasom in Izraelom.

Palestinsko ozemlje, Ramallah.
Na območju Gaze se danes nadaljuje izvajanje dogovora o prekinitvi spopadov med izraelsko vojsko in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.
Avtobus z izpuščenimi palestinskimi talci.
Foto: Xinhua/STA

Hamas je talce izpustil v skladu z dogovorom o začasni prekinitvi ognja. Kljub dogovoru pa je v Gazi danes prišlo do izmenjave ognja. Več oseb naj bi streljalo na izraelske vojake, je sporočila izraelska vojska in dodala, da je več vojakov utrpelo lažje poškodbe. Tudi Hamas je potrdil izmenjavo ognja, a je za kršenje dogovora obtožil Izrael.

Izrael je sicer pripravljen podaljšati trenutno premirje, je naznanil tiskovni predstavnik izraelske vlade. Ob tem je dodal, da bodo, ko bo Hamas prenehal osvobajati talce, nadaljevali z vojaškimi operacijami.

rpe/lkr/rpe
© STA, 2023