Fides zaradi predloga interventnega zakona zahteva urgenten sestanek z ministrico za zdravje

Ljubljana, 27. novembra - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides zaradi predloga interventnega zakona zahteva sestanek z ministrico zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Na njem se želijo dogovoriti o realizaciji stavkovnih sporazumov in umiku spornih določb interventnega zakona.

Ljubljana, Zdravniška zbornica. Izjava za medije predsednika sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) Damjana Polha po današnji seji predsedstva Predstavniki Fidesa Silvan Saksida, Damjan Polh in Milenko Stankovič. Foto: Živa Ogrin/STA

Ljubljana, Zdravniška zbornica.
Izjava za medije predsednika sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) Damjana Polha po današnji seji predsedstva
Predstavniki Fidesa Silvan Saksida, Damjan Polh in Milenko Stankovič.
Foto: Živa Ogrin/STA

V Fidesu so z vlado podpisali dva stavkovna sporazuma z namenom, da strokovni kadri ne bi odhajali iz javnega zdravstva. Zavlačevanje z njuno realizacijo je po mnenju Fidesa privedlo do izrednih razmer.

V Fidesu nekatere člene zakona razumejo kot prisilno delo zdravnikov, moti jih tudi predvidena možnost začasne premestitve zdravstvenega delavca, prepoved ali omejitev soglasja za delo pri drugem izvajalcu ter prepoved ali omejitev izrabe letnega dopusta ali stavke.

V kolikor držijo v javnosti dostopni deli zakona, bo sledil zdravniški upor, opozarjajo.

lem/da/mo/mo
© STA, 2023