Proračuna sprejeta, uskladitev socialnih transferjev v celoti

Ljubljana, 24. novembra - DZ je potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti, ki za sanacijo po avgustovski ujmi določata skupaj 1,6 milijarde evrov sredstev. Celotni odhodki se bodo prihodnje leto povzpeli na 16,2 milijarde evrov in se nato leta 2025 nekoliko znižali. Primanjkljaj se bo leta 2024 povzpel do 3,3 odstotka BDP in se leto pozneje skoraj prepolovil.

Ljubljana, DZ.
Zadnji dan redne seje DZ, na kateri so med drugim nadaljevali z obravnavo vmesnega poročila o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank.
Poslanka Svobode Tamara Kozlovič.
Foto: Anže Malovrh/STA

Poslanci bi morali proračunske dokumente sprejeti že v sredo, a se je zapletlo pri glasovanju o opozicijskem dopolnilu glede usklajevanja socialnih transferjev. Danes so o njem glasovali še enkrat in soglasno odločili, da se v celoti uskladijo z inflacijo. Ne bo pa uskladitve lestvice in olajšav pri dohodnini.

Proračuna sta razvojno naravnana, državljanom zagotavljata ohranjanje blaginje, državi pa zagotavljata razvoj, so med obravnavo zagotavljali predstavniki vlade.

bg/bdo/bdo
© STA, 2023