Mednarodni dan ozaveščanja o odpadni hrani in izgubah hrane

Ljubljana, 29. septembra - Mednarodni dan ozaveščanja o odpadni hrani in izgubah hrane, ki ga letos obeležujemo četrtič, je posvečen pomenu zmanjševanja količin zavržene hrane za ljudi in za planet.

Ljubljana. Trgovina, izdelki na policah. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Trgovina, izdelki na policah.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

V okviru Agende za trajnostni razvoj so Združeni narodi kot enega od ciljev do leta 2030 zastavili prepolovitev količine odpadne hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšanje izgube hrane vzdolž celotne dobavne verige. Temu cilju so se zavezale tudi države EU.

Da je zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane bistveno za prehod na trajnostne prehranske sisteme, se zaveda tudi slovenska vlada, ki je na včerajšnji seji sprejela akcijski načrt za izvajanje Strategije za manj izgub hrane in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano: Spoštujmo hrano, spoštujmo planet.

kad/jb/mlu
© STA, 2023

Na spletnih mestih STA uporabljamo spletne piškotke, potrebne za nemoteno delovanje vseh funkcionalnosti na straneh. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov na vseh spletnih mestih STA.

Želim izvedeti več