Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 24. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PRIŠTINA - Na severu Kosova je bil davi v napadu ubit policist, še en pa je bil ranjen, je sporočil kosovski premier Albin Kurti. Napad je označil za teroristično dejanje. Policijsko patruljo so po navedbah policije napadli s strelnim orožjem in ročnimi granatami, ko se je približevala blokadi na eni od cest blizu meje s Srbijo. Kosovska predsednica Vjosa Osmani je zaradi incidenta prekinila obisk v New Yorku. Tako kosovski premier kot predsednica sta za incident obtožila srbske kriminalne tolpe, ki imajo podporo Beograda.

WASHINGTON - Armenski zunanji minister Ararat Mirzojan je mednarodni skupnosti v soboto očital, da ni ukrepala v zvezi z nedavno vojaško operacijo Azerbajdžana v Gorskem Karabahu. V govoru v Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku je pozval k misiji ZN, ki bi spremljala razmere na terenu.

PARIZ - V Franciji potekajo volitve za približno polovico sedežev v zgornjem domu parlamenta, senatu. Največ se jih znova obeta konservativnim Republikancem, ki imajo skupaj z zavezniki že sedaj absolutno večino. Rezultat vladajoče stranke predsednika Emmanuela Macrona naj bi trpel zaradi slabe ukoreninjenosti stranke na lokalni ravni. Volitve polovice senatorjev v Franciji potekajo vsaka tri leta, ko nov šestletni mandat prejme približno polovica od skupno 348 članov.

RAMALA - Izraelske sile so ponoči med racijo v begunskem taborišču Nur Šams blizu Tulkarema na zasedenem Zahodnem bregu ubile dva Palestinca, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Po navedbah izraelske vojske je bil med protiteroristično operacijo ranjen tudi izraelski vojak.

TEL AVIV - V Izraelu so v soboto zvečer že 38. teden zapored potekali množični protesti proti pravosodni reformi in politiki vlade premierja Benjamina Netanjahuja. V Tel Avivu se je zbralo več kot 100.000 protestnikov, ljudje pa so se znova podali na ulice tudi v več drugih izraelskih mestih.

SEVILLA - V mestu Almendralejo na jugozahodu Španije v zadnjem času razburjajo fotografije golih tamkajšnjih najstnic, ki brez vednosti njihovih družin krožijo po družbenih omrežjih in so ustvarjene z umetno inteligenco. Doslej se je javilo kakih 20 deklet, starih med 11 in 17 let, katerih običajne fotografije naj bi obdelali s posebno aplikacijo. Primere preiskuje policija. Po prvih ugotovitvah je v ustvarjanje slik ali njihovo razširjanje prek omrežij WhatsApp in Telegram vpletenih najmanj 11 fantov z območja, starih med 12 in 14 let. Preiskujejo tudi trditev, da so eno od deklet izsiljevali z uporabo njene lažne podobe.

SALT LAKE CITY - Prva misija ameriške vesoljske agencije Nasa, v okviru katere je sonda Osiris-Rex pobrala vzorec asteroida Bennu, se bo danes predvidoma končala. Sonda naj bi na vojaškem poligonu v puščavi v ameriški zvezni državi Utah pristala okoli 17. ure po srednjeevropskem času in morda prinesla odgovore na vprašanja o nastanku Zemlje in našega osončja.

mc/tib/msc/rbi/kad/spo/mc
© STA, 2023