Armenija v ZN pozvala k misiji v Gorskem Karabahu

Washington, 24. septembra - Armenski zunanji minister Ararat Mirzojan je mednarodni skupnosti včeraj očital, da ni ukrepala v zvezi z nedavno vojaško operacijo Azerbajdžana v Gorskem Karabahu. V govoru v Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku je pozval k misiji ZN, ki bi spremljala razmere na terenu.

ZDA, New York.
Generalni sekretar ZN Antonio Guterres si na predzadnji dan 78. generalne skupščine ZN v New Yorku poda roko z armenskim zunanjim ministrom Araratom Mirzojanom.
Foto: dpa/STA

Po njegovih besedah je dogajanje v regiji pokazalo, da težav ni mogoče rešiti samo z izjavami in splošnimi pozivi. V Gorski Karabah je treba nemudoma poslati misijo ZN, ki bo spremljala dogajanje na področju človekovih pravic, humanitarne in varnostne razmere, je dejal.

Azerbajdžan je v torek sprožil vojaško operacijo v Gorskem Karabahu. Končal jo je dan kasneje, ko so armenski separatisti pristali na prekinitev ognja in pogovore o reintegraciji. Armenija Azerbajdžanu očita, da želi v Gorskem Karabahu izvesti etnično čiščenje.

mc/mc
© STA, 2023