Golob: S problematiko nezakonitih migracij se Evropska unija ukvarja v izvornih državah

Ljubljana, 18. septembra - Predsednik vlade Robert Golob je na vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert o porastu nezakonitih migracij odgovoril, da se s problemom migracij ukvarja Evropska unija v izvornih državah.

Ljubljana, DZ.
Začetek redne seje DZ s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrski ekipi, seznanili so se tudi z odstopoma Dejana Zavca in Martina Marzidovška s funkcije poslancev.
Generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl, predsednik vlade Robert Golob ter državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin.
Foto: Nebojša Tejić/STA

V letošnjem letu je bilo namreč obravnavanih 40.000 nedovoljenih prehodov naše južne meje, od tega 24.000 v Rigoncah.

Bah Žibert je izpostavila, da kaotično stanje vlada tudi v azilnih domovih, prav tako se je na območju Viča število kaznivih dejanj povečalo za 60 odstotkov.

V Sloveniji imamo srečo, da smo tranzitna država, je dejal premier. Skupaj s Hrvaško izvajajo nadzore v mešanih patruljah, zavzemajo se, da bi se nadzor izvajal že v državah zahodnega Balkana, je dejal.

Ob tem je izpostavil, da na desnici strašijo ljudi. Pri tem naj bi bila za zgled Italija, kako politika odgovorno naslavlja to problematiko.

lem/mo
© STA, 2023