V Iranu ob obletnici smrti Mahse Amini več kot 260 aretacij

Teheran, 18. septembra - Iranski varnostni organi so ob sobotni prvi obletnici smrti 22-letne Iranke kurdskega porekla Mahse Amini, katere smrt je lani sprožila val protivladnih protestov v državi, po poročanju iranskih medijev aretirali več kot 260 ljudi. Med razlogi so v Teheranu izpostavili kršenje javne varnosti, spodbujanje protestov in posedovanje orožja.

Nemčija, Essen. Fotografija 22-letne Iranke Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju, ko jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Essen.
Fotografija 22-letne Iranke Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju, ko jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Iranska tajna služba naj bi aretirala tudi več prebivalcev kurdskih območij.

Medtem je bil v soboto v Nurabadu v provinci Fars na jugu Irana ubit pripadnik zloglasne paravojaške enote Basidž, povezane z iransko revolucionarno gardo. Domnevno sta se dva neznana napadalca na motorju približala skupini stražarjev omenjene enote in začela streljati, pri čemer je bil eden od stražarjev ubit, trije drugi pa ranjeni.

Milica Basidž je imela sicer osrednjo vlogo pri nasilnem zatiranju protestov po smrti Amini.

msc/mc/msc
© STA, 2023