Finančni ministri EU za okrepitev pogovorov o reformi fiskalnih pravil

Santiago de Compostela, 16. septembra - Finančni ministri članic EU so se danes na neformalnem zasedanju v španskem Santiagu de Compostela strinjali, da je treba v prihodnjih tednih okrepiti pogovore o reformi evropskih fiskalnih pravil, je povedala španska ministrica za gospodarstvo Nadia Calvino.

Španija, Santiago de Compostela. Finančni ministri EU se udeležujejo drugega dne neformalnega ministrskega srečanja o gospodarskih in finančnih zadevah (ECOFIN). Foto: dpa/STA

Španija, Santiago de Compostela.
Finančni ministri EU se udeležujejo drugega dne neformalnega ministrskega srečanja o gospodarskih in finančnih zadevah (ECOFIN).
Foto: dpa/STA

Poiskati bo treba še strinjanje o dveh ključnih elementih, je dejala. Prvi je pravo ravnovesje med tem, da bi okvir fiskalnih pravil omogočal postopno zniževanje javnega dolga, obenem pa dovolj manevrskega prostora za naložbe. Drugi element pa je, da bi pravila upoštevala posebnosti posameznih držav članic, pri čemer bi vzpostavili skupna pravila, ki bi omogočala enako obravnavo vseh.

Ministri so se strinjali za prehod na politična pogajanja. Špansko predsedstvo Svetu EU namerava kompromisni predlog predstaviti na zasedanju sredi oktobra ter nato pogajanja zaključiti do konca leta.

blm/bdo/bg/blm
© STA, 2023