Iranske oblasti pridržale očeta Mahse Amini

Teheran, 16. septembra - Iranska revolucionarna garda je danes pridržala očeta Mahse Amini, ki je v policijskem pridržanju umrla točno pred letom dni, njena smrt pa je zanetila protivladne proteste. Po navedbah organizacije za človekove pravice Hengaw so Amjada Aminija aretirali danes zjutraj, a so ga medtem že izpustili na prostost.

Nemčija, Essen. Fotografija 22-letne Iranke Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju, ko jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Essen.
Fotografija 22-letne Iranke Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju, ko jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Iranske oblasti pridržanja sicer niso potrdile, iranski državni mediji pa so novico o pridržanju označili za lažno.

Smrt Mahse Amini je sprožila val množičnih protestov v Iranu. Ti so bili sprva usmerjeni poti islamskim pravilom oblačenja za ženske, kmalu pa so prerasli v protivladne demonstracije oziroma odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v islamski republiki.

mph/vb/vb
© STA, 2023