Ob obletnici smrti Amini London z novimi sankcijami proti iranskim predstavnikom

London, 15. septembra - V luči sobotne prve obletnice smrti 22-letne Iranke kurdskega porekla Mahse Amini, ki je v islamski republiki sprožila val množičnih protestov, je Velika Britanija danes napovedala nove sankcije proti več iranskim predstavnikom. Med njimi sta minister za kulturo Mohamad Mehdi Esmaili in župan Teherana Alireza Zakani.

Nemčija, Essen.
Fotografija 22-letne Iranke Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju, ko jo je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja islamske naglavne rute hidžab.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Po navedbah britanskega zunanjega ministrstva so nove sankcije usmerjene proti visokim iranskim odločevalcem, ki so odgovorni za pripravo in izvajanje zakonodaje o obvezni nošnji islamske naglavne rute hidžab. Med sankcioniranimi sta tudi Esmailijev namestnik Mohamad Hashemi in tiskovni predstavnik iranske policije Saed Montazer al Mahdi.

Po besedah britanskega zunanjega ministra Jamesa Cleverlyja so nove sankcije jasno sporočilo, da bo Velika Britanija še naprej podpirala iranske ženske in opozarjala na represijo v Iranu.

msc/spo/msc
© STA, 2023