Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 12. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LUXEMBOURG - Premier Robert Golob in njegov luksemburški kolega Xavier Bettel sta se strinjala, da je treba vse države, ki se želijo pridružiti Evropski uniji, obravnavati enako. Golob je v tem pogledu izpostavil zlasti enako ali podobno obravnavo Zahodnega Balkana ter Ukrajine in Moldavije, ko gre za širitev EU. Ob tem sta oba poudarila pomembno vlogo Evropske komisije, ki bo predvidoma oktobra predstavila širitveno poročilo.

LJUBLJANA - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v telefonskem pogovoru hrvaškega kolega Davorja Božinovića opozoril na veliko število nezakonitih prehodov na slovensko-hrvaški meji, predvsem na območju občine Brežice. Ob tem mu je predlagal, naj hrvaška stran okrepi nadzor. Strinjala sta se, da je ob okrepljenem nadzoru pomembno nadaljnje tesno sodelovanje policij obeh držav v boju proti tihotapljenju migrantov.

LJUBLJANA - V usmeritvah ministrstva za zdravje za prihodnji dve leti napovedana kadrovska krepitev ambulant družinske medicine je dobrodošla, a družinskih zdravnikov v Sloveniji še vedno primanjkuje, je za STA poudaril družinski zdravnik in tudi predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Rok Ravnikar. Prepričan je, da bi bilo treba najprej analizirati, koliko ekipe družinskih ambulant zmorejo, na podlagi tega pa, koliko jih potrebujemo na primarni ravni. Po trenutni oceni namreč primanjkuje 150 družinskih zdravnikov.

LJUBLJANA - V iniciativi Glas ljudstva so kritični do usmeritev ministrstva za zdravje za leti 2024 in 2025, ki da ne naslavljajo ključnih problemov v zdravstvu - pacientov brez izbranega zdravnika, dolgih čakalnih vrst in privatizacije. Za reševanje teh problemov so pripravili novelo interventnega zakona in v DZ vložili pobudo za vložitev predloga zakona.

MARIBOR - V Mariboru so za promet odprli novo zgrajeno cesto, znano kot podaljšek Ceste proletarskih brigad proti Limbušu oziroma limbuška obvoznica. Slaba dva kilometra dolgo cesto so začeli graditi pred dobrimi tremi leti in predstavlja novo mestno vpadnico iz smeri Ruš, s čimer naj bi se prometno razbremenilo stanovanjske soseske na Studencih.

LJUBLJANA - V NSi so pripravili zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi obravnavali po njihovi oceni zaskrbljujoče stanje slovenskih javnih financ. Kot je dejal poslanec stranke in predsednik komisije Jernej Vrtovec, posebej izpostavljajo nedavno oceno rasti bruto domačega proizvoda, visok proračunski primanjkljaj in nove davke.

LJUBLJANA - Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je potekala žalna seja v spomin na dolgoletnega radijskega voditelja Saša Hribarja, ki je v petek nenadoma umrl v 64. letu starosti. "Sašo Hribar je bil in ostaja legenda. Bil je legendarni radijski voditelj, programski pionir in vrhunski satirik. Spominjali se ga bomo z velikim spoštovanjem," je dejal predsednik sveta RTVS Goran Forbici. Po žalni seji je v avli Radia Slovenija sledila komemoracija.

LJUBLJANA - Država je lani za izboljšanje položaja in socialnega vključevanja Romov namenila 15,5 milijona evrov, kar je bistveno več kot v preteklih letih, piše v poročilu o položaju Romov v Sloveniji za lani. Na področju reševanje romskih vprašanj sicer pristojni v poročilu ugotavljajo vrsto izzivov, predvsem ko gre za šolanje in zaposlovanje Romov.

LJUBLJANA - Mestna občina Ljubljana bo vnovič sodelovala v Evropskem tednu mobilnosti, ki se bo letos odvijal med 16. in 22. septembrom. V Ljubljani bo potekalo več kot 80 dnevnih dogodkov, predvidenih je tudi deset trajnih ukrepov. Ljubljanski župan Zoran Janković je k slednjim dodal še za prihodnji teden napovedano odprtje nove Črnovaške ceste.

MARIBOR - Mariborsko sodišče je zavrnilo zahtevo obrambe nekdanjega prvega moža Nove KBM Matjaža Kovačiča za izločitev sodnice Karmen Krajnc iz senata, ki njemu in nekdanjemu lastniku Dela Revij Matjažu Raščanu sodi za domnevno zlorabo položaja pri dveh poslih banke z Raščanovim podjetjem Monera. Sojenje se je zato nadaljevalo z zaslišanjem prič.

POKLJUKA - Ob bližajočem se zaključku obširnega projekta VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku so predstavili nekatere dosežke projekta, in sicer vzpostavitve mirnih območij ter obnove kalov. Štiri leta trajajoč in 3,7 milijona evrov vreden projekt VrH Julijcev se sofinancira iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu so pripravili dan odprtih vrat ob začetku nove sezone, v katero vstopajo v znamenju Alme M. Karlin, po kateri so poimenovali novo prireditveno dvorano v petem nadstropju. Ob tej priložnosti so napovedali tudi vrhunce prvega dela sezone, ki bo z različnimi umetniškimi zvrstmi trajal do januarja prihodnje leto.

MARIBOR - V ospredju letošnjega Festivala Maribor, ki se začne v četrtek s koncertom Simfoničnega orkestra SNG Maribor in mladih pianistov Nejca in Adama Kampleta, je igra besede in glasbe. Med drugim bo postregel s praizvedbo glasbene igre za mladino Zvezda in srce, kjer sta avtorja glasbe Nana Forte in Jure Ivanušič, ter osveženim projektom Fire&Ice.

VARAŽDIN - V mestu Lepoglava na severu Hrvaške bo od petka do nedelje potekal 27. mednarodni festival čipke. Država partnerica bo letos Slovenija, zato se bo na festivalu predstavilo več slovenskih klekljarskih društev, kulturni program pa bo vključeval tudi koncert Zorana Predina, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Zagrebu.

zc/bg
© STA, 2023