V ZDA obeležujejo 22. obletnico terorističnih napadov

Washington, 11. septembra - Američani danes s spominskimi slovesnostmi, minutami molka, zvonovi in prižiganjem sveč obeležujejo 22. obletnico terorističnih napadov 11. septembra 2001, ki jih je izvedla mreža Al Kaida. Predsednik Joe Biden pa bo po napovedih nagovoril zbrane na slovesnosti v vojaškem oporišču Anchorage na Aljaski.

ZDA, New York. Stolpnica Svetovnega trgovinskega centra 1 (WTC1) na lokaciji dvojčkov, ki sta bila porušena v terorističnem napadu 11. septembra 2001. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Stolpnica Svetovnega trgovinskega centra 1 (WTC1) na lokaciji dvojčkov, ki sta bila porušena v terorističnem napadu 11. septembra 2001.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Biden se je žrtvam napadov danes že poklonil na družbenem omrežju X. Kot je zapisal, se danes spominjamo 2977 dragocenih življenj, ki so nam jih ukradli 11. septembra, in razmišljamo o vsem, kar je bilo tistega septembrskega jutra izgubljeno v ognju in pepelu.

Na slovesnosti v spominskem parku v New Yorku so danes kot vsako leto doslej prebrali imena skoraj 3000 žrtev napadov. Počastili so jih tudi z minuto molka ob 8.46 in 9.03 po lokalnem času, torej ob urah, ko sta leta 2001 letali trčili v stolpa Svetovnega trgovinskega centra.

sg/mc/vr/sg
© STA, 2023