Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 9. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Izrazi sožalja in solidarnosti ob silovitem potresu v Maroku, ki je terjal več kot 630 življenj, prihajajo tudi iz Slovenije. Tako premier Robert Golob kot predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon so sporočili, da so njihove misli s prebivalci Maroka. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je trenutno v stiku z devetimi slovenskimi državljani v Maroku, ki ga je prizadel silovit potres. Vsi so na varnem, so danes sporočili z ministrstva.

RAVNE NA KOROŠKEM - Koroški župani po sestanku z državnim sekretarjem Boštjanom Šeficem še nimajo odgovora na vprašanje, kam z naplavljenim muljem, dobili naj bi ga prihodnji teden. S pogovori so sicer bili zadovoljni, nadalje pričakujejo rešitve za razseljene po ujmi in pospešeno urejanje vodotokov. Na poizvedbo direkcije za vode se je javilo 74 izvajalcev.

LJUBLJANA - Delodajalci pravico do povračila nadomestil plač za zaposlene, ki zaradi poplav ne morejo opravljati siceršnjega dela, pri državi uveljavljajo že za prek 14.400 zaposlenih. Samo vlogo za povračilo nadomestil plač delavcem, ki so jim odredili drugo delo, denimo čiščenje prostorov, je v prvih štirih dneh oddalo 67 delodajalcev za 671 zaposlenih.

BREŽICE/ČRNOMELJ - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta se v občini Brežice seznanila z vse bolj naraščajočo problematiko nezakonitih prehodov meje. Poklukar je domačinom vasi Rigonce, ki je ena najbolj obremenjenih, obljubil okrepitev navzočnosti policije, pa tudi, da bo panelna ograja pri njih ostala.

LJUBLJANA - Platforma sodelovanja, katere ustanovitelj je poslanec SDS Anže Logar, je zavrnila povabilo NSi k skupnemu nastopu na evropskih volitvah. Logar je namreč v petkovi večerni oddaji 24ur pojasnil, da je upravni odbor platforme soglasno odločil, da se predsedniku NSi Mateju Toninu zahvaljujejo za ponudbo, a je namen platforme drugačen.

LJUBLJANA - Ob petkovi smrti radijskega voditelja Saša Hribarja so mediji in družbena omrežja polni izrazov žalosti, šoka in spominov nanj. Številni ga opisujejo kot legendo slovenskega radia in satire, kot človeka, ki jih je ob petkovih dopoldnevih spravljal v smeh, njegovi sodelavci pa tudi kot globokega in razmišljujočega človeka.

ŠTANJEL - Kosovski pisatelj, pesnik in igralec Shpetim Selmani je na literarni matineji v Štanjelu, ki jo po tradiciji priredijo pred uradnim zaključkom mednarodnega literarnega festivala Vilenica, prejel letošnji vileniški kristal. Žirija je presodila, da v svojih pesmih z brutalno iskrenostjo in humorjem pretresa družbenopolitično stvarnost.

BOVEC - Društvo Civilna iniciativa Varujmo Bovško je v petek organiziralo javno razpravo o letališču Bovec, s katero so želeli spodbuditi pripravo strategije in programa njegovega razvoja. Strinjajo se, da letališče mora ostati, v omenjeni iniciativi pa bi si še vedno želeli zmanjšati hrup, čeprav je bilo delovanje letališča že precej prilagojeno.

VELENJE - Na Titovem trgu v Velenju se začenja 34. Pikin festival, ki bo potekal do petka. Takrat bo Pika ponovno prevzela tudi mestno oblast, saj ji bo velenjski župan Peter Dermol predal župansko lento. Med vrhunce festivala bo sodil tudi obisk letošnje častne pokroviteljice, igralke Milene Zupančič, so sporočili iz Festivala Velenje.

LJUBLJANA - Druga sobota v septembru tradicionalno zaznamuje svetovni dan prve pomoči, v Sloveniji pa pomeni začetek meseca prve pomoči, ki se bo zaključil 16. oktobra, na svetovni dan oživljanja. Tudi letos bodo v tem obdobju v organizaciji območnih združenj Rdečega križa potekali brezplačni dogodki, rdeča nit je tudi letos vseživljenjsko učenje prve pomoči.

SENOVO - Na cesti na območju Bohorja pri Senovem je v prometni nesreči umrl 75-letni voznik osebnega avtomobila. Po prvih podatkih policije je vozil iz smeri Senovega, izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. Umrl je na kraju nesreče, 70-letna potnica pa je bila lažje poškodovana, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

tz/tz
© STA, 2023