Tedenski pregled - Slovenija od 25. do 31. 8.

Ljubljana, 1. septembra - V središču dogajanja ostaja odprava posledic katastrofalnih poplav, o čemer so govorili tudi na letošnjem BSF. DZ je sprejel interventni zakon o nujnih ukrepih za odpravo posledic ujme. Škode je po prvih ocenah za več milijard evrov, država bo najela tudi dodatna posojila iz mehanizma EU za okrevanje.

PETEK, 25. avgusta

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sprejela generalnega sekretarja Mednarodne federacije Rdečega križa (IFRC) in Rdečega polmeseca Jagana Chapagaina in regionalno direktorico IFRC Birgitte Bischoff Ebbesen. Govorili so predvsem o uničujočih poplavah in vlogi humanitarnih organizacij pri sanaciji in pomoči prebivalstvu. Slovenska karitas je doslej na podlagi prejetih prošenj finančno pomagala 3104 v poplavah prizadetim gospodinjstvom v skupni vrednosti 1,2 milijona evrov. NLB pa je sporočila, da bo v sklad za obnovo Sloveniji po ujmi, ki je v postopku ustanavljanja, prispevala 15 milijonov evrov. V primeru morebitne uvedbe izrednega davka ali drugih oblik dajatev za banke pa bi se ta znesek vštel v izpolnitev tovrstne obveznosti, so dodali.

LJUBLJANA - Po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča je nedavna ujma povzročila za več kot pet milijard evrov škode, vlada pa je z interventnim zakonom poskrbela za najnujnejše ukrepe. Kot je pojasnil, bodo tisti, ki se ne bodo odločili za delovne sobote, v solidarnostni sklad za obnovo po ujmah prispevali 0,3 odstotka dohodnine, podjetja pa 0,8 odstotka dobička pred davki.

BRDO PRI KRANJU - Kljub ujmam bo začetek šolskega leta za vse 1. septembra, ga bodo pa morali ponekod prilagoditi, je na konferenci ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov dejal minister Darjo Felda. Pred odprtjem konference ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov pa je predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan opozoril na dolgoletne anomalije pri plačah ravnateljev. Šole se srečujejo tudi z vse večjimi težavami pri zagotavljanju kadra. Zavod za šolstvo je pred novim šolskim letom ravnateljem podal usmeritve, med njimi je ustvarjanje varnega učnega okolja. Intenzivno bo potekala prenova učnih načrtov, obetajo se tudi spremembe zakona o osnovni šoli.

LJUBLJANA - V. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić je ostro zavrnil medijske navedbe, da naj bi pred sodiščem lagal. Svojemu sporočilu je priložil odločitvi dveh pravosodnih organov, ki sta odločila, da v konkretnem primeru ni zaznati znakov krive izpovedbe ali drugih znakov kaznivega dejanja.

LJUBLJANA/BEOGRAD - Največji slovenski trgovec z zabavno in uporabno elektroniko Big Bang je podpisal pogodbo za nakup 100-odstotnega deleža srbskega spletnega trgovca BC Group. Posel morajo potrditi še pristojne agencije za varstvo konkurence, so sporočili iz družbe. Prevzem naj bi bil zaključen do konca leta.

LJUBLJANA - Pri Mladinski knjigi so predstavili prevod biografije Borisa Pahorja Nikogaršnji sin, ki jo je napisala italijanska pisateljica in novinarka Cristina Battocletti. Biografijo, ki je v italijanščini izšla leta 2012, sta prevedla pisateljev vnuk Tadej Pahor in Edvin Dervišević, spremno besedo pa je prispeval pisateljev sin Adrijan Pahor.

SOBOTA, 26. avgusta

GORNJA RADGONA - V Gornji Radgoni se je začel 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se je v šestih dneh predstavilo 1700 razstavljavcev iz 35 držav, letošnja država partnerica je bila Indija. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v nagovoru izpostavila pomembno vlogo kmetijstva pri iskanju trajnostnih rešitev. Odprava posledic poplav in obnova morata po njenem mnenju teči z roko v roki s trajnostnim razvojem in vključevati ukrepe za prilagoditev na podnebne spremembe ter mora temu slediti tudi država in pri tem pomagati ljudem in lokalnim skupnostim. Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je dejala, da se je treba na podnebne spremembe prilagoditi in temu podrediti celotno kmetijsko politiko.

MOJSTRANA - Potem ko je bila Krajevna skupnost Dovje - Mojstrana maja sprejeta v družino Gorniških vasi Alpske konvencije, sta se Dovje in Mojstrana na pristopni slovesnosti kot tretja v Sloveniji, za Jezerskim in Lučami, tudi uradno priključila tej mednarodni skupnosti.

NEDELJA, 27. avgusta

KAMNIK/BRASLOVČE/LJUBLJANA - Premier Robert Golob in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta si ogledala v poplavah prizadeta območja v občini Kamnik. Michel je spomnil na obljube pomoči EU Sloveniji in zatrdil, da bo ta stala ob Sloveniji tudi v prihodnje. Po Golobovih besedah trenutno preučujejo, kako najučinkovitejše črpati sredstva iz solidarnostnega sklada. Sanacija vodotokov po vodni ujmi je prioriteta, saj so nekatera območja še vedno ogrožena, pa je po pogovoru z zgornjesavinjskimi župani v Braslovčah zatrdil državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah Boštjan Šefic. Ljubljanski župan Zoran Janković se je medtem srečal s prebivalci poplavljenega dela Sneberij. Sanacija tamkajšnjih objektov naj bi stekla 15. septembra, dela pa naj bi trajala en mesec.

GORNJA RADGONA - Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko in direktor Slovenskega regionalno razvojnega sklada Matjaž Ribaš sta podpisala pogodbo o finančnih instrumentih v kmetijstvu, po kateri bo mladim kmetom in majhnim kmetijam do leta 2027 na voljo skoraj 37 milijonov evrov ugodnih posojil. Namenjena bodo spodbujanju njihove rasti, razvoja, izboljšanja tekočega poslovanja pa tudi obnove škode po nesrečah. Prednost bodo imele kmetije, ki so jih prizadele nedavne poplave.

BAKU - Najboljši slovenski strelec vseh časov Rajmond Debevec je na svetovnem prvenstvu osvojil zlato kolajno v disciplini velikokalibrska puška leže 300 metrov. Šestdesetletni Debevec je zadel vseh 600 krogov, z novim doseženim svetovnim rekordom pa je tudi ubranil naslov s svetovnega prvenstva v južnokorejskem Changwonu 2018.

PONEDELJEK, 28. avgusta

BLED - Blejski strateški forum se je začel v znamenju izjave predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, da mora biti EU do leta 2030 pripravljena na širitev. Zbrani balkanski voditelji so izjavo pozdravili, a ob tem izrazili frustracije nad počasno širitvijo unije. Premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon sta v času, ko se Slovenija spopada s posledicami hudih neurij, izpostavila pomen solidarnost pri soočanju z izzivi. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na dobrodelnem koncertu poudarila pomen ohranjanja miru in moč solidarnosti.

LJUBLJANA - Vladna stran je prekinila pogajanja s sindikati javnega sektorja, potem ko se niso uspeli sporazumeti o podpisu dogovora, s katerim bi kot rok za dogovor o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij določili 15. oktober, za začetek implementacije pa 1. januar 2025. Kako naprej, pa bo odločila vlada.

LJUBLJANA/LUXEMBOURG - Rdeči križ Slovenije je zaključil zbiranje vlog prosilcev za pomoč po nedavnih ujmah. Prejeli so 3773 vlog, upravičencem iz naslova prve pomoči bodo razdelili pol milijona evrov, upravičencem iz naslova druge pomoči pa pet milijonov evrov. Sredstva bodo začeli nakazovati predvidoma sredi septembra. Evropska investicijska banka (EIB) bo medtem približno 500 družinam, ki so jih prizadele poplave v Sloveniji, namenila 200.000 evrov pomoči. Švica pa bo Sloveniji za sanacijo posledic ujm donirala 200.000 frankov. Švica je sicer Sloveniji v okviru drugega švicarskega prispevka namenila 16 milijonov frankov (16,7 milijona evrov). Kot so poudarili ob podpisu sporazuma o izvajanju tega finančnega mehanizma, bodo sredstva namenjena varovanju okolja in podnebja.

LJUBLJANA/KOPER/AJDOVŠČINA/KRANJ - Slovenijo so znova zajela neurja z močnim vetrom, ponekod tudi točo. V slovenski Istri je na merilnem mestu Koper do 15.30 padlo 173 milimetrov dežja. Z Obale so poročali tudi o izpadih elektrike, iz Ajdovščine pa o toči. Močan veter je odnesel del strehe z Osnovne šole Šmarje pri Kopru, voda je zalila tudi nekaj učilnic. Popoldne sta močno deževje in veter zajela tudi osrednji del Slovenije in Gorenjsko. V prestolnici je voda zalila več kleti in zastala na nekaterih cestah in podvozih.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je ugotovilo, da za izplačilo neizrabljenega letnega dopusta ministrom in državnim sekretarjem ob koncu zadnje vlade Janeza Janše ni bilo ustrezne pravne podlage. Osem ministrov je pri izplačilu zadnje plače prejelo skupaj 80.900 evrov denarnega nadomestila za neizrabljeni letni dopust za leti 2021 in 2022, 10 državnih sekretarjev iz šestih ministrstev in pet državnih sekretarjev iz kabineta predsednika vlade pa je skupaj prejelo 95.500 evrov. Državo je izplačilo v bruto bruto znesku stalo skoraj 205.000 evrov. Revizorji vladi priporočajo, naj državno odvetništvo pozove k podaji mnenja o realnih možnostih vračila neupravičeno pridobljenih sredstev.

LJUBLJANA - Madžarska energetska skupina Mol je zaključila napovedano prodajo 39 bencinskih servisov družbi Shell v Sloveniji, predaja servisov pa se bo predvidoma začela oktobra. Transakcija je bila dogovorjena v okviru prevzema družbe OMV Slovenija, danes Mol & Ina.

LJUBLJANA - Nagrado Milke in Metoda Badjure 2023 prejme direktor fotografije Rado Likon. Nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, do letos imenovano nagrada Metoda Badjure, mu bodo izročili oktobra ob odprtju 26. Festivala slovenskega filma Portorož.

TOREK, 29. avgusta

BLED - Na Blejskem strateškem forumu (BSF) je odmevala izjava predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela o potrebi po pripravljenosti EU in držav Zahodnega Balkana za širitev do leta 2030, ki jo je zunanja ministrica Tanja Fajon opredelila kot "blejsko zavezo". Tudi sicer sta bila sedanjost in prihodnost Zahodnega Balkana v veliki meri tema panelov. Predsednica republike Nataša Pirc Musar in Fajon sta ob robu opravili več bilateralnih srečanj, Fajon je gostila še srečanje z zunanjimi ministri držav Zahodnega Balkana in posebnimi odposlanci za to regijo.

LJUBLJANA - Odbor DZ za finance je soglasno podprl predlog rebalansa za letos. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec je poudarila, da želi vlada z rebalansom pomagati v poplavah prizadetemu prebivalstvu, podjetjem in kmetijstvu. Večjih pomislekov v zvezi z dokumentom, ki za pomoč prizadetim in odpravo posledic naravne nesreče namenja 520 milijonov evrov, ni bilo, čeprav bi si v opoziciji želeli, da bi bil ambicioznejši.

LJUBLJANA/ČRNA NA KOROŠKEM/IZOLA - Državo je prešlo novo neurje. Najhuje je bilo znova na Koroškem, a se niso uresničile najbolj črne napovedi. Znova je odneslo cesto v dolini Tople, ki je bila poškodovana že v ujmi na začetku meseca. Gasilci so večkrat morali posredovati tudi na Gorenjskem, kjer je meteorna voda zalila številne kleti in druge objekte. V izolski marini pa so se po ponedeljkovem obilnem deževju pojavili novi oljni madeži. Iz Hotela Delfin so sporočili, da je kurilno olje, ki je pozimi izteklo iz njihovega rezervoarja, tokrat prišlo v morje preko meteornega kanala.

BLED - Pristojna ministra Slovenije in Madžarske, Matjaž Han in Peter Szijjarto, sta uskladila vsebino memoranduma o izgradnji plinovoda med državama, o katerem sta se decembra lani pogovarjala predsednika obeh vlad. Plinovod naj bi imel kapaciteto 440 milijonov kubičnih metrov, memorandum pa naj bi podpisali oktobra. Slovenija je še edina soseda Madžarske, kjer ni vzpostavljene povezave med plinovodnima omrežjema obeh držav.

LJUBLJANA - Dars je zaprosil še za izdajo okoljevarstvenega soglasja za preureditev odstavnega pasu v vozni pas na primorski avtocesti pred Ljubljano, potem ko je pred mesecem dni že oddal vlogo za preureditev štajerske avtoceste. Z deli, ki se bodo izvajala kot vzdrževalna dela v javno korist, bo mogoče začeti po pridobitvi pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja. Če bodo postopki potekali brez zapletov, bi se dela lahko začela v letu 2025.

MARIBOR - Mariborsko okrožno sodišče je v primeru preprodaje delnic elektro podjetij izreklo obsodilno sodbo za nekdanjega prvega moža Nove KBM Matjaža Kovačiča in nekdanjega lastnika Dela Revij Mateja Raščana. Prvega je nepravnomočno zaradi zlorabe položaja obsodilo na leto in pol zaporne kazni, drugega pa na leto in štiri mesece zapora.

CELJE - Dobitnici 27. Veronikine nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta sta Miriam Drev za zbirko Zdravljenje prednikov, ki je izšla pri Hiši poezije, in Iva Jevtić za zbirko Milost, ki je izšla pri založbi Kud AAC Zrakogled. Nagrado sta prejeli na večeru poezije v celjskem Narodnem domu.

SREDA, 30. avgusta

LJUBLJANA - Vlada je potrdila okvirni seznam področij za najem dodatnih posojil iz mehanizma EU za okrevanje. Slovenija, ki je do zdaj predvidela najem 545 milijonov evrov posojil, bo zaprosila še za največ 747 milijonov evrov dodatnih posojil. Skupaj torej maksimalno 1,3 milijarde evrov od okoli 3,2 milijarde evrov razpoložljive kvote. Do 320 milijonov evrov posojil naj bi namenila za naložbe v zmanjšanje poplavne ogroženosti in tveganj za druge podnebno pogojene nesreče. Še 427 milijonov evrov pa naj bi namenila za nadgradnjo železniške infrastrukture in trajnostno prenovo stavb.

ALPBACH - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je na povabilo avstrijskega kolega Alexandra Van der Bellna nastopila na Evropskem forumu Alpbach. Na dvostranskem srečanju z avstrijskim kolegom pa je izpostavila potrebo po nadaljnji sistemski ureditvi pravic Slovencev v Avstriji. Opozorila je na pomen pravic do zagotavljanja kakovostnega izobraževanja v slovenskem jeziku od vrtca naprej in rabe slovenščine v sodstvu na območju, kjer živi slovenska manjšina. Van der Bellnu se je zahvalila za pomoč Sloveniji po nedavni ujmi, obenem pa izrazila solidarnost s prebivalci avstrijske Koroške, ki jih je ta prav tako prizadela.

LJUBLJANA/MEŽICA - Rezultati analize poplavnega mulja v zgornji Mežiški dolini so pokazali presežene vrednosti potencialno strupenih snovi, svinca, kadmija in cinka. Kritično vrednost so presegle predvsem izmerjene vrednosti svinca, so pojasnili pristojni. Vzorčenje sedimenta, mulja in tal so sicer izvedli tudi v drugih porečjih, kjer je prišlo do poplavljanja, ob Kamniški Bistrici, Sori, Gradaščici, Savi, Krki, Muri, Dravi in Savinji. Rezultate pričakujejo prihodnji teden. Na obrežju v Mežici pa je reka Meža v povodnji razkrila stara ohišja akumulatorjev, ki naj bi jih tja zakopali v času delovanja nekdanjega rudnika Mežica okoli leta 1980.

TOLEDO - Obrambni ministri držav članic EU, med katerimi ni bilo slovenskega ministra Marjana Šarca, so na neformalnem zasedanju skupaj z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim razpravljali predvsem o nadaljnji vojaški pomoči Kijevu pri soočanju z rusko agresijo ter regionalnih in globalnih posledicah vojne v Ukrajini. Na dnevnem redu so imeli še razmere v Nigru po vojaškem udaru.

LJUBLJANA - Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec in njegov črnogorski kolega Krsto Perović sta podpisala dogovor o sodelovanju na področju vojaškega izvidništva in opazovanja ter nadzora iz zraka. Dogovor je podlaga za skupno nabavo brezpilotnih letalnikov belin. To je prvi primer sklenitve dogovora med Slovenijo in drugo državo za nakup vojaške oborožitve in opreme po modelu vlada-vladi, v okviru katerega bo Slovenija naročeno opremo zagotovila drugi državi.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je sprejel vodilne predstavnike kitajske multinacionalne tehnološke skupine Hisense, pod okrilje katere sodi tudi Gorenje. Beseda je med drugim tekla o pomenu Slovenije za skupino ter o njihovih prihodnjih strateških načrtih v državi, so po sestanku sporočili iz kabineta predsednika vlade. Hisense je velenjsko Gorenje prevzel leta 2018, v Sloveniji je vzpostavil tudi sedež svojih evropskih operacij.

LJUBLJANA/MISKOLC - Slovenski podjetniki, strokovnjaki in avtomobilska podjetja, med njimi direktor Hidrie Holding Iztok Seljak, Peter Tibaut, TAB Mežica in ACH Invest, so na Madžarskem ustanovili podjetje Andrada, ki se bo v Alsozcolci na severu države ukvarjalo z reciklažo baterij za električne avtomobile. V prvi fazi bodo v projekt vložili 25 milijonov evrov.

LUCIJA/PORTOROŽ/PIRAN - V močnih popoldanskih nevihtah, ki so zajele del Obale, je voda zalila več cest in podhodov, med drugim v Piranu, Portorožu in Luciji. Gasilci so opravili 38 intervencij, največ v Luciji. Gasilci so morali v nekaj primerih posredovati tudi v Seči, Strunjanu, Vinjolah in Portorožu. Zaradi zemeljskega plazu so delno zaprli glavno cesto med Izolo in Sečovljami.

ČETRTEK, 31. avgusta

LJUBLJANA - DZ je sprejel interventni zakon o nujnih ukrepih za odpravo posledic in pomoč prizadetim v avgustovski ujmi. Usmerjen je v obnovo javne infrastrukture ter poenostavitev postopkov in pridobivanja dovoljenj, vsebuje pa tudi ukrepe za pomoč občinam, gospodarstvu ter prebivalcem. Nekaj nasprotovanja so bile deležne predvsem načrtovane prostovoljne solidarnostne sobote v gospodarstvu oz. obvezni solidarnostni prispevek. V SDS so temu nasprotovali, zato so se pri glasovanju vzdržali in DZ je zakon sprejel s 56 glasovi koalicije, NSi in poslancev narodnosti, proti ni bil nihče. Soglasno pa je DZ potrdil rebalans proračuna, ki za pomoč prizadetim in odpravo posledic poplav namenja 520 milijonov evrov. Premier Robert Golob je dejal, da neposredna škoda po poplavah po zadnji oceni znaša 4,7 milijarde evrov; za ureditev poplavljenih območij naj bi v naslednjih petih letih namenili do sedem milijard evrov.

LJUBLJANA - Prenehal je veljati državni načrt zaščite in reševanja ob katastrofalnih poplavah, ki je bil aktiviran 4. avgusta. S tem se je zaključila prva, intervencijska faza obnove po poplavah. V drugi fazi je operativne naloge na tem področju od republiškega štaba civilne zaščite prevzela delovna skupina pod vodstvom državnega sekretarja Boštjana Šefica. Do 30. septembra ostajajo v veljavi odredbe, ki se nanašajo predvsem na intervencijske ukrepe na vodni infrastrukturi, postavitev montažnih mostov, odvoz nesortiranih in nevarnih odpadkov, logistično podporo mednarodnim enotam, psihosocialno pomoč prebivalcem ter aplikacijo Poplave 2023. Na prizadetih območjih bo še naprej pomagala tudi Slovenska vojska.

TOLEDO - Zunanji ministri držav članic EU, med njimi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, so na neformalnem zasedanju podprli aktivnosti Gospodarskega združenja zahodnoafriških držav (Ecowas) po državnem udaru v Nigru. Slovenija je ostro obsodila vojaški udar v Nigru in podpira mirno in diplomatsko rešitev, kar bo tudi njeno vodilo pri delu v VS ZN, je v razpravi dejala Fajon.

LJUBLJANA - Slovenski BDP se je lani po prvi letni oceni statističnega urada realno zvišal za 2,5 odstotka, medtem ko je dosedanja ocena, ki je temeljila na združevanju četrtletnih podatkov, govorila o 5,4-odstotni rasti. Lanska rast je bila tako bistveno nižja od prvotnih ocen, pa tudi močno počasnejša od pokoronske 8,2-odstotne rasti v 2021. Po pojasnilih Sursa je k temu prispevala večja dinamika cenovnih gibanj.

LJUBLJANA - Letna stopnja inflacije v Sloveniji je avgusta dosegla 6,2 odstotka, potem ko je bila julija pri 6,1 odstotka. Nanjo so najbolj vplivale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, je objavil državni statistični urad. Letna stopnja inflacije v območju evra pa je avgusta ostala nespremenjena pri 5,3 odstotka, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije je pri premeščanju uradnikov in podražitvah gradbenih investicij v zdravstvu zaznala sum storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in oškodovanja javnih sredstev. Zadevo je zato odstopila v reševanje policiji.

LJUBLJANA - Vzorci vode iz Ljubljanice, ki jih je iz onesnaženega Bevškega grabna analiziral Arso, so pokazali, da je obremenitev nastala zaradi izredne namočenosti tal v povezavi z gnojenjem. S tem so zavrnili sume, da je za onesnaženje krivo morebitno nezakonito odloženo komunalno blato.

snk/np/arh
© STA, 2023