Iz poškodovane jedrske elektrarne Fukušima začeli izpuščati hladilno vodo

Tokio, 24. avgusta - Japonska je danes začela v Tihi ocean izpuščati hladilno vodo iz poškodovane jedrske elektrarne Fukušima. Zeleno luč izpustu hladilne vode je pred časom izdal pristojni japonski regulator, Mednarodna agencija za jedrsko energijo pa je potrdila, da to ne predstavlja nobene nevarnosti za ljudi ali okolje. Kitajska je korak že kritizirala.

Japonska, Fukushima.
Rezervoarji s kontaminirano hladilno vodo iz jedrske elektrarne Fukushima Daiichi, kjer je leta 2011 ob potresu in cunamiju, ki sta terjala okoli 18.000 življenj, prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev. Te je treba, četudi ne delujejo, še vedno hladiti z vodo.
Foto: Xinhua/STA

Japonska, Fukushima.
Pogled na jedrsko elektrarno Fukushima Daiichi, kjer je leta 2011 ob potresu in cunamiju, ki sta terjala okoli 18.000 življenj, prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev.
Foto: Xinhua/STA

V Fukušimi je leta 2011 ob potresu in cunamiju, ki sta terjala okoli 18.000 življenj, prišlo do taljenja jedra treh reaktorjev. Te je treba, četudi ne delujejo, še vedno hladiti z vodo.

Od takrat je upravljavec elektrarne Tepco zbral 1,34 milijona ton vode, uporabljene za hlajenje ostankov še vedno zelo radioaktivnih reaktorjev, pomešanih s podtalnico in dežjem. Ker prostora za shranjevanje zmanjkuje, so začeli to vodo izpuščati v ocean. Odstranjevanje zbrane vode naj bi trajalo 30 let.

rpe/vr/rpe
© STA, 2023