V Slovenijo prihaja pomoč iz tujine

Ljubljana, 6. avgusta - Iz Poljske so davi odpotovali prvi tovornjaki s humanitarno pomočjo za Slovenijo, je danes sporočilo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji in dodalo, da prostovoljci iz Poljske že pomagajo na terenu.

Ljubljana. V Slovenijo prihaja pomoč iz tujine ob ujmi. Iz Poljske in Madžarske sta danes odpotovala kamiona, opremljena s hrano in humanitarno pomočjo. Foto: Rdeči križ Slovenije

Ljubljana.
V Slovenijo prihaja pomoč iz tujine ob ujmi. Iz Poljske in Madžarske sta danes odpotovala kamiona, opremljena s hrano in humanitarno pomočjo.
Foto: Rdeči križ Slovenije

Na Slovensko karitas se je medtem že obrnila Caritas Avstrija, ki je ponudila finančno pomoč ob poplavah. V prihodnjem tednu pričakujejo tudi pomoč drugih članic mreže Caritas Evropa. Finančno pomoč so doslej prispevali nekateri Slovenci, ki živijo v tujini. Slovenske skupnosti v tujini, med drugim tudi v Kanadi in na Finskem, pa so že začele z zbiranjem materialnih sredstev.

V odzivu na katastrofalne poplave, ki so prizadele večji del države, so pomoč doslej ponudile tudi Hrvaška, Madžarska in Črna gora. Predsednik vlade Robert Golob je sicer ocenil, da bo škoda ujme verjetno presegla 500 milijonov evrov.

rpe/mc/rpe
© STA, 2023