Svetovni dan oceanov v znamenju pozivov k njihovi zaščiti

Ljubljana, 8. junija - Letošnji svetovni dan oceanov, ki ga obeležujemo danes, v ospredje postavlja obuditev skrbi in aktivnosti za ohranjanje in varstvo oceanov.

Ljubljana.
Svetovna organizacije za varstvo narave (WWF) ob svetovnem dnevu oceanov opozarja na veliko grožnjo morskemu življu: izgubljene ali zavržene ribiške mreže, trnki in drugo orodje.
Foto: WWF v Sloveniji

Oceani pokrivajo več kot 70 odstotkov planeta, uravnavajo podnebje in so prehranski vir milijonom ljudi, pri čemer pa niso deležni zadostne pozornosti človeštva, opozarjajo pri ZN.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor opažajo, da se v zadnjih nekaj letih v družbi krepi zavedanje, da ima netrajnostno ravnanje družbe z morskimi ekosistemi pomembne negativne posledice.

Te se kažejo v preobremenjenosti morij z odpadki, podvodnim hrupom, z onesnaževali, upadom gospodarsko pomembnih ribjih populacij in drugih morskih organizmov ter biotske pestrosti. Pomembno grožnjo kakovosti morij pa predstavljajo tudi podnebne spremembe, ki vplivajo na spremembe v dinamiki procesov morskih ekosistemov.

las/mrn
© STA, 2023