Svetovni dan varnosti hrane s poudarkom na zagotavljanju živilskih standardov
Ljubljana, 7. junija - Po vsem svetu danes obeležujemo svetovni dan varnosti hrane, ki daje priložnost za okrepitev prizadevanj, da je hrana, ki jo zaužijemo, varna, ter za vključitev teh tematik v javne razprave in zmanjšanje bremen bolezni, ki se prenašajo s hrano.
Kanada, Vancouver.
Nakupovanje, trgovina, kupci, hrana, izdelki.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA
Letošnji svetovni dan v ospredje postavlja zagotavljanje živilskih standardov.
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v enem dnevu na svetu zaradi nevarne hrane zboli 1,6 milijona ljudi, bolezni, ki so povezane s hrano, pa je skupno 200.
Da je varnost hrane temelj prehranske varnosti in ključna za preoblikovanje prehranskih sistemov v trajnostne, pravične in odporne, so ob svetovnemu dnevu izpostavili tudi na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. O tem bodo skupaj z drugimi deležniki spregovorili tudi na današnji konferenci, ki se bo odvijala v prostorih državnega sveta.