Kitajska svari pred oblikovanjem vojaških zavezništev na azijsko-pacifiškem območju

Singapur, 4. junija - Kitajski obrambni minister Li Shangfu je danes posvaril pred oblikovanjem vojaških zavezništev, podobnih zvezi Nato, na azijsko-pacifiškem območju, saj da bi to regijo pahnilo v vrtinec konfliktov. Izjavo je podal dan po bližnjem srečanju ameriških in kitajskih vojaških plovil v Tajvanski ožini, ki je izzvalo jezo na obeh straneh.

Singapur.
Kitajski obrambni minister Li Shangfu je danes posvaril pred oblikovanjem vojaških zavezništev, podobnih zvezi Nato, na azijsko-pacifiškem območju, saj da bi to pahnilo regijo v "vrtinec" konfliktov.
Kitajski obrambni minister Li Shangfu.
Foto: dpa/STA

Li je govoril na varnostni konferenci v Singapurju, ki se je udeležuje tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Izrecno ni imenoval nobene države, a njegove izjave odsevajo že dlje časa trajajoče kitajske kritike ZDA, ki iščejo zaveznike v regiji. Kot je dejal, današnji azijsko-pacifiški prostor potrebuje odprto in vključujoče sodelovanje, ne pa majhnih klik.

Ameriški obrambni minister je dan prej pozval k dialogu na visoki ravni s Pekingom, da bi preprečili morebitne nesporazume.

ase/lkr/lkr
© STA, 2023