Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 29. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Z objavo sklepa ustavnega sodišča o prenehanju zadržanja izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija v uradnem listu je začel teči sedemdnevni rok za konstituiranje novega sveta RTVS. Pobudniki za začetek postopka za oceno ustavnosti novele so ob tem poslali pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ocenjujejo namreč, da so bila v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva. Stavkajoči na RTVS pa so ocenili, da odločitev ustavnega sodišča pomeni začetek depolitizacije javnega servisa, a urejanje razmer ne bo lahka naloga.

LJUBLJANA - V državnem svetu je danes potekal posvet o aktualnih težavah vzgojno-izobraževalnega sistema. Kot so izpostavili sodelujoči, je slovensko šolstvo na prelomni točki, saj se vzgojno-izobraževalni zavodi soočajo s težavami, ki jih sami ne morejo več reševati. Najbolj pereči sta kadrovska stiska in nezadostno financiranje. Če se k reševanju ne bo pristopilo celostno, bo sledil kolaps sistema, so opozorili.

LJUBLJANA - Severni del tretje razvojne osi bodo po načrtih zgradili do junija 2028 oziroma pol leta prej, kot je predvidevala prejšnja časovnica, je napovedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je poudaril, da zamud pri pridobivanju dovoljenj ne morejo nadoknaditi pri gradnji. Osvežena časovnica sledi dodatni zunanji strokovni recenziji tehnološko najzahtevnejših odsekov. To je Dars opravil v sodelovanju s priznanim projektantom Marjanom Pipenbaherjem. Ta je izpostavil zahtevnost projekta in poudaril, da dodatnih časovnih prihrankov ni mogoče najti, ne da bi odstopali od najvišje kakovosti izvedbe.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost se je ob srečanjih z občinskimi stanovanjskimi skladi zavezalo k zadostnemu financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj. Letos je na voljo skupno 75 milijonov evrov iz načrta za okrevanje in proračuna, trend pa se bo nadaljeval tudi v prihodnjih letih, je v Ljubljani dejal minister Simon Maljevac. v drugi polovici leta nameravajo začeti pripravljati spremembe stanovanjskega zakona, načrt pa je, tako minister, "do leta 2026 zagotoviti gradnjo čim več stanovanj, naš cilj je 5000, od leta 2026 naprej pa sistem, ki bo deloval s sredstvi v višini 100 milijonov evrov letno".

LJUBLJANA - Opozicijska stranka SDS zahteva sklic izredne seje DZ, na kateri bi poslanci spregovorili o povezovalnem kanalu C0 v Ljubljani. Med drugim želijo sprejeti priporočilo vladi, da začne izvajati aktivnosti za spoštovanje ustavne pravice do pitne vode, DZ pa naj, kot predlagajo v SDS, obsodi "izigravanje zakonodaje v postopku gradnje kanala".

LJUBLJANA - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil aprila v mesečni primerjavi nižji za 2,3 odstotka, v medletni primerjavi pa za 8,6 odstotka. V trgovini z motornimi vozili se je v obeh primerjavah medtem znova zvišal, je sporočil statistični urad.

LJUBLJANA - Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je v prvem letošnjem četrtletju dosegla 3,8 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke več kot v predhodnem četrtletju, a za 0,5 odstotne točke manj kot v enakem obdobju lani. Med moškimi je znašala 3,7 odstotka, med ženskami pa 3,9 odstotka, je objavil statistični urad.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je čestitala Recepu Tayyipu Erdoganu, ki je bil v nedeljo ponovno izvoljen za predsednika Turčije. V čestitki na Twitterju je med drugim zapisala, da se "veseli nadaljevanja strateškega dialoga med Slovenijo in Turčijo".

LJUBLJANA - Na Kongresnem trgu poteka 17. mednarodni festival Igraj se z mano, ki ga je dopoldne zaznamoval shod Gibanja za odpravo odvzema volilne pravice osebam z invalidnostjo pod geslom Volilna pravica ni kaprica. V okviru shoda so opozorili na 3500 oseb, ki jim je pravica odvzeta, uprizorili so tudi simbolične volitve v podporo pravicam invalidov.

LJUBLJANA - Na Programu Ars je v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija nastala zvočna knjiga Cirila Kosmača Pomladni dan. Devet ur dolgo knjigo v 32. delih interpretira dramski igralec Aleš Valič. Prvemu od delov bo mogoče prisluhniti v torek ob 19. uri na Tretjem programu Radia Slovenija - Radiu Ars v oddaji Odprta knjiga.

KARLOVEC - Uprizoritev Lutkovnega gledališča Ljubljana Moj dedek je bil češnjevo drevo je na 2. mednarodnem lutkovnem festivalu InPuT Fest v hrvaškem Karlovcu prejel štiri nagrade: za najboljšo režijo, umetniško oblikovanje svetlobe, najboljšo priredbo besedila in likovno podobo predstave. Na festivalu v Karlovcu je sodelovalo 15 gledališč iz šestih držav.

sag/sag
© STA, 2023