Ginekolog Vid Janša in sodelavci s svojo študijo prispevali k boljšemu razumevanju endometrioze

Ljubljana, 27. maja - Endometrioza je pogosta bolezen med ženskami v rodni dobi, ki zaradi svoje kompleksnosti še vedno ni povsem pojasnjena. Pomemben korak k njenemu boljšemu razumevanju, diagnosticiranju in zdravljenju predstavlja študija, za katero je ginekolog Vid Janša prejel mednarodno nagrado international Medis awards.

Ljubljana.
Ginekolog Vid Janša in sodelavci s svojo študijo, za katero je prejel mednarodno nagrado international Medis awards, prispevali k boljšemu razumevanju endometrioze.
Foto: International Medis Awards

V študiji so želeli identificirati značilne bioloških označevalcev endometrioze. Pomembno je odstopalo 16 različnih proteinov, z vidika patofiziologije pa sta bila zanimiva predvsem dva, ki so ju označili kot nova možna biološka označevalca endometrioze.

V prihodnje bi lahko z določanjem omenjenih biomarkerjev v krvi bolj ali manj zanesljivo določili, ali pri bolnici dejansko gre za endometriozo ali ne. Na ta način bi lahko diagnosticiranje postalo manj invazivno, cenejše in lažje, kar je pomembno tudi za zgodnje odkrivanje bolezni.

lu/maa/lu
© STA, 2023