Predlog insolvenčnega zakona v nadaljnjo obravnavo

Ljubljana, 25. maja - DZ je po včerajšnji prvi obravnavi predloga novele insolvenčnega zakona danes soglasno z 61 glasovi sklenil, da je ta primeren za nadaljnjo obravnavo. Z novelo želi vlada prenesti določila evropske uredbe v slovenski pravni red, odpraviti neskladja z ustavo in uvesti spremembe za boljše poplačilo upnikov.

Ljubljana
Državna sekretarka, pristojna za civilno pravo, organizacijsko zakonodajo in pravosodno upravo ter za nadzor organizacije in poslovanja sodišč Valerija Jelen Kosi.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Med najpomembnejšimi novostmi je uvedba pojma grozeče insolventnosti in postopka sodnega prestrukturiranja zaradi takšne insolventnosti, ki je namenjen pravočasnemu pristopu dolžnika k prestrukturiranju, je včeraj povedala državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Valerija Jelen Kosi.

V opoziciji predlogu v tej fazi ne nasprotujejo, saj menijo, da prinaša nekatere dobre rešitve. V NSi denimo menijo, da bi bilo treba bolj opredeliti določbe, kdaj in kako morajo revizorji poslovodstvo družbe opozoriti na grozečo insolventnost.

bg/bdo/bg
© STA, 2023