Pregled - Slovenija do 15. ure

Ljubljana, 25. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije do 15. ure.

LJUBLJANA - Vlada je na predlog Darsa sprejela uredbo o cestninskih cestah in cestnini, ki predvideva zvišanje cene elektronskih vinjet za vozila za 6,8 odstotka. Treba je namreč zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost Darsa, da bo lahko izpeljal vse zastavljene projekte, je pojasnila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Cena letne vinjete za osebna vozila se bo s 110 evrov tako npr. zvišala na 117,50 evra.

LJUBLJANA - DZ se je v prvi obravnavi opredelil do predloga zakona o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov. Medtem ko so v koaliciji poudarjali, da gre za popravo krivic, je za SDS in NSi, ki sta bili del vlade, ki je ukrepe sprejemala, zakon neprimeren. Po oceni SDS bi njegovo sprejetje pomenilo konec pravne države.

LJUBLJANA - Vlada je potrdila spremenjen investicijski program za drugi tir Divača-Koper, po katerem se bo projekt zaključil konec leta 2025, ocenjena vrednost projekta pa je 1,109 milijarde evrov. V prvi polovici leta 2026 bodo vlaki po tem tiru vozili na podlagi začasnega uporabnega dovoljenja oz. odločb, je povedala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Poudarila je, da bo projekt v celoti kljub podražitvi tretjega sklopa stal manj, kot so načrtovali leta 2019.

LJUBLJANA - Vlada je občinam prizadetim s poplavami in plazovi zagotovila sredstva v višini 1,7 milijona evrov za intervencijske stroške. Stroški sanacije pa bodo povrnjeni po nekoliko daljših postopkih, je po vladni seji pojasnil obrambni minister Marjan Šarec.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob in poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horvath so podpisali dogovor o sodelovanju. Po besedah premierja s podpisom sporazuma niso želeli hiteti, saj zanj ne obstajajo dnevno politični razlogi, hkrati pa so želeli pokazati, da se da sodelovati tudi brez uradnih zavez. Omenjena poslanca sta potrdila dosedanje sodelovanje, sporazum pa je po njunem mnenju pomemben za varstvo pravic manjšin.

LJUBLJANA - Vlada je po sredini napovedi premierja Roberta Goloba o ukrepih na področju pokojnin obravnavala predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, so potrdili za STA. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je ob tem poudaril, da sprejemajo ukrepe, s katerimi pomagajo najranljivejšim.

LJUBLJANA - Razpoloženje v gospodarstvu, ki upada že od decembra, se je maja še poslabšalo. Vrednost kazalnika gospodarske klime je na mesečni ravni upadla za 0,2 odstotne točke, na medletni ravni pa za 5,5 odstotne točke na -2,9 odstotne točke. Glede na april je imel po navedbah statističnega urada največji negativni vpliv kazalnik zaupanja v trgovini na drobno, glede na lanski maj pa v predelovalnih dejavnostih.

LJUBLJANA - V turističnih nastanitvenih obratih so aprila gostili 440.000 turistov, kar je 17 odstotkov več kot leto prej. Prenočitev je bilo nekaj več kot milijon oz. 13 odstotkov več. Najpogosteje so obiskali občine Ljubljana, Piran in Bled. V štirih mesecih skupaj je Slovenijo obiskalo skoraj 1,3 milijona turistov, ki so opravili nekaj več kot 3,3 milijona prenočitev, kar je 15 odstotkov več kot leto prej, je sporočil statistični urad.

LJUBLJANA - Sindikat osebnih asistentov s stavko opozarja na vse slabše pogoje dela zaposlenih v tej dejavnosti. Med drugim zahtevajo zadostno financiranje dejavnosti, sklenitev kolektivne pogodbe za dejavnost osebne asistence ter sprejetje standardov in normativov dejavnosti. Ob 11. uri so se pred ministrstvom za delo zbrali na protestnem shodu.

LJUBLJANA - Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je 17. maja letos na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti zakona o osebni asistenci. Ocenjuje namreč, da je zakon diskriminatoren, saj različno ureja pravice ljudi z invalidnostmi samo na podlagi tega, koliko so stari.

LJUBLJANA - Slovenska policija je v sodelovanju s fundacijo Amber Alert Europe ob mednarodnem dnevu pogrešanih otrok izdala otroško slikanico, s katero se je pridružila letošnji vseevropski preventivni kampanji. Slikanica, prevedena v 20 jezikov in dostopna na spletni strani fundacije, otroke uči, kako se zavarovati pred tem, da bi se izgubili.

DŽAKARTA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je v sredo začela uradni obisk v Džakarti, kjer je z indonezijsko kolegico Retno Marsudi govorila o krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama ter o odnosih med EU in Združenjem držav Jugovzhodne Azije (Asean). Obisk je izkoristila tudi za predstavitev kandidature Slovenije za nestalno članico v VS ZN.

KOBARID - V Posočju so v manj kot desetih dneh zabeležili štiri napade zveri na drobnico, tri na planini Starijski vrh nad Kobaridom in enega v neposredni bližini vasi Sedlo v Breginjskem kotu. Za tri je odgovoren volk, za enega najverjetneje šakal, skupno so našli 11 ubitih ovc in eno jagnje. Rejci opozarjajo, da zaradi pokolov izgubijo tretjino čred.

LJUBLJANA - V Ljubljani se začenja drugi Ljubljana Art Weekend, ki ponuja raznovrsten program z več razstavami, okroglimi mizami, mednarodno konferenco, vodstvi, delavnicami in pogovori z umetniki. Letošnja novost so art walks oziroma vodeni sprehodi z vsebinskimi poudarki na različnih vrstah prostorov. Prav prostori so tema letošnjega Art Weekenda.

bg/jes
© STA, 2023