Von der Leyen in Michel v Seulu o trgovini, Ukrajini in Severni Koreji

Seul, 22. maja - Na današnjem srečanju EU-Južna Koreja so predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol obsodili severnokorejske preizkuse balističnih raket in grožnje z uporabo jedrskega orožja.

Južna Koreja, Seul.
Na današnjem srečanju EU-Južna Koreja so predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol obsodili severnokorejske preizkuse balističnih raket in grožnje z uporabo jedrskega orožja. Govorili so tudi o podpori Ukrajini in o širitvi gospodarskega sodelovanja.
Foto: Dario Pignatelli/Evropski svet/dpa/STA

Govorili so o podpori Ukrajini in se strinjali o nadaljevanju pritiska na Rusijo, dotaknili pa so se tudi širitve gospodarskega sodelovanja, varnosti dobavnih verig in gospodarskih pritiskov.

V sklopu vrha sta EU in Južna Koreja zagnali Zeleno partnerstvo, s katerim bosta skušali okrepiti sodelovanje na področju boja proti podnebnim spremembam in prehoda v brezoogljično gospodarstvo. Sogovorniki pa so se dogovorili tudi o digitalnem partnerstvu, prek katerega bosta EU in Južna Koreja sodelovali na področju polprevodnikov in umetne inteligence.

jhl/mc/vb
© STA, 2023