Slovenska predpremiera filma Mož brez krivde

Deskle, 21. maja - V Desklah je slovensko predpremiero doživela intimna filmska drama zamejskega režiserja Ivana Gergoleta Mož brez krivde, katere zgodbeno ozadje je umiranje zaradi dela z azbestom. Film letos prikazujejo na festivalih, slovenska in hrvaška distribucija sta predvideni za jesen.

Deskle, Kulturni dom Deskle.
Pogovor po projekciji filma Mož brez krivde.
Producent Miha Černec, režiser Ivan Gergolet, avtorica kratkega dokumentarnega filma o Salonitu Anhovo Beli oblak (2020) Anja Medved in povezovalka pogovora.
Foto: STA

Deskle, Kulturni dom Deskle.
Kamnosek Patrik Humar je razstavil kamnito ploščo z 2500 križci v spomin na 2500 priznanih žrtev uporabe azbesta v cementarni Salonit Anhovo.
Foto: STA

Deskle, Kulturni dom Deskle.
Gabrijel Ipavec je pred Kulturnim domov v Desklah razstavil instalacijo Kolo nesreče, ki ponazarja slabe možnosti, med katerimi lahko "izbirajo" tisti, ki so bili izpostavljeni azbestu.
Foto: STA

Ljubljana.
Prizor iz filma Mož brez krivde.
Foto: arhiv Staragara
Arhiv arhiv Staragara

Film, ki je nastal v slovensko-hrvaško-italijanski koprodukciji, so v Desklah v četrtek pokazali točno dve leti po padcu prve režiserske klape. Glavni vlogi igrata večkrat nagrajeni filmski in gledališki igralec iz Slovenskega ljudskega gledališča v Celju Branko Završan in izkušena italijanska igralka Valentina Carnelutti.

Producent filma Miha Černec je dejal, da sta z režiserjem na zgodbi delala zadnjih sedem let, Gergolet pa še dlje. Snemanje je močno podražila epidemija covida, zaradi katere so morali za bolnišnične prizore zgraditi namensko sceno, je pojasnil.

spc/pv/spc
© STA, 2023