Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 15. maja - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

KRANJ - Slovenski kolesar Jan Polanc je zaradi težav s srcem pri 31 letih končal kariero, je na spletni strani sporočilo njegovo moštvo UAE Team Emirates. V ekipi emiratov sicer kolesarita tudi Tadej Pogačar in Domen Novak. Pregledi čez zimo so namreč pokazali na nepravilnosti delovanja srca, zaradi katerih ne bi bilo varno nadaljevati športne poti, je zapisala ekipa. Kranjčanova največja uspeha sta dve zmagi na etapah dirke po Italiji v letih 2015 in 2017. Dve leti kasneje je kot prvi Slovenec na Giru nosil tudi rožnato majico vodilnega.

BOSTON - Košarkarji Boston Celtics so pred domačimi navijači v dvorani TD Garden dobili sedmo tekmo dvoboja končnice lige NBA proti Philadelphia 76ers s 112:88 in se s 4:3 v zmagah uvrstili v finale vzhodne konference. Tam jih že čaka Miami Heat, ki je bil v boju na štiri zmage s 4:2 boljši od New York Knicks. Za 17-kratne prvake je to že peta uvrstitev v konferenčni finale v zadnjih sedmih letih. Kelti v tem času niso osvojili naslova, zadnje prvenstvo je iz sezone 2007/08. V polfinalu NBA bodo igrali tudi Los Angeles Lakers, ki imajo prav tako 17 naslovov. V finalu zahoda se bodo pomerili z Denver Nuggets Vlatka Čančarja.

EDMONTON - Znan je tretji udeleženec polfinala končnice severnoameriške hokejske lige NHL. Po Carolini in Floridi si je predzadnji krog bojev za Stanleyjev pokal zagotovila ekipa iz Las Vegasa. Zlati vitezi so s 4:2 v zmagah izločili Oilers, potem ko so v gosteh v Edmontonu zmagali s 5:2. Edmonton je v prvem krogu izločil Los Angeles Kings Anžeta Kopitarja. Moštvo iz Las Vegasa se je s četrto zmago uvrstilo v finale zahodne konference, kjer se bo srečalo z boljšim iz obračuna med Seattle Krakenom in Dallas Stars. V tej seriji je izid v zmagah poravnan na 3:3.

KOPER - Najboljša slovenska tekmovalka v športnem plezanju Janja Garnbret je znova v tekmovalnem pogonu. Olimpijska šampionka iz Tokia se je po poškodbi palca na levi nogi uspešno vrnila na tekmovanja. Za začetek je v soboto zmagala na tekmi državnega prvenstva v težavnosti v Kopru. Vesela je, da je nazaj, saj je pogrešala tekmovalno vzdušje. Palec si je poškodovala pred začetkom sezone v balvanskem plezanju 6. februarja, zaradi česar je izpustila tekmi na Japonskem in v Južni Koreji, ne bo je tudi na letalu za ZDA, kjer se bo svetovni pokal v balvanih nadaljeval konec tedna v Salt Lake Cityju. Vrhunec sezone bo nastop na svetovnem prvenstvu avgusta v Bernu v Švici, kjer bo lovila olimpijsko normo za Pariz.

LJUBLJANA - Predvidoma v začetku junija bodo na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport objavili javni razpis za izbor sofinanciranja investicij v obnovo večnamenskih športnih dvoran ali telovadnic in posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih športnih površin v letu 2023. Skupaj bo na voljo dobrih 10,8 milijona evrov, so sporočili z ministrstva. Zbiranje predlogov za sofinanciranje po tem javnem razpisu bo potekalo v dveh različnih sklopih: eden so investicije v obnovo večnamenskih športnih dvoran ali telovadnic, drugi pa investicije v posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih športnih površin.

am/zza/alz/am
© STA, 2023