Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 30. aprila - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

BUDIMPEŠTA - Papež Frančišek je na tretji in zadnji dan svojega obiska na Madžarskem na osrednjem trgu v Budimpešti daroval mašo na prostem, ki se je je udeležilo več kot 80.000 ljudi. Zadnji nagovor na svojem potovanju bo imel popoldne okoli 16. ure na tamkajšnji zasebni katoliški univerzi. V soboto se je 86-letni poglavar Rimokatoliške cerkve srečal z revnimi in begunci ter posvaril pred "zlom brezbrižnosti", pred tem pa je v petek pozval k okrevanju evropskega duha in enotnosti ter posvaril pred delitvami.

KARTUM/NAIROBI - Spopadi med vojsko in paravojaškimi silami RSF v Sudanu so vstopili v tretji teden. Kartum kljub uradnemu premirju, ki naj bi se sicer izteklo ob polnoči, pretresajo zračni napadi in zvoki protiletalskega orožja, sudanska vojska pa je sporočila, da z artilerijo in iz zraka prestolnico napada iz vseh smeri. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je že pred dnevi opozoril, da ni prav, da v Sudanu še naprej potekajo spopadi za oblast, medtem ko država razpada. Svetovni program za hrano (WFP) pa svari, da bi nasilje v državi lahko v krizo pahnilo celotno regijo.

TEL AVIV - V središču Tel Aviva je v soboto potekal nov obsežen protest proti spornim načrtom izraelske vlade za reformo pravosodja. Izraelska televizija Channel 12 je ocenila, da se je sobotnega shoda udeležilo približno 150.000 ljudi, Channel 13 pa, da jih je bilo okoli 200.000. Vlada premierja Benjamina Netanjahuja je sicer proces sprejemanja reform marca preložila, v ponedeljek pa naj bi se poslanci znova sestali na to temo, kar je na ulice že 17. teden zapored privedlo številne protestnike.

KIJEV - Namestnik ukrajinskega zunanjega ministra in nekdanji ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrij Melnik je v pogovoru za nemško medijsko skupino Funke dejal, da ni nemogoče, da bi Kitajska prevzela vlogo posrednice pri doseganju miru v Ukrajini. Dejal je, da Kitajci seveda zasledujejo lastne interese, vendar je ob tem menil, da sta pravična in mirna rešitev ter konec sovražnosti v Ukrajini bolj v skladu z interesi Pekinga kot nadaljevanje vojne. Melnik je poudaril še, da je za Kijev nujen pogoj umik vseh ruskih enot z vseh zasedenih ozemelj.

VORONEŽ - Ukrajinski izstrelki so zadeli rusko vas Suzemka blizu meje med Rusijo in Ukrajino, pri čemer sta bili ubiti dve osebi, je sporočil guverner Brjanske oblasti Aleksander Bogomaz. V sporočilu na Telegramu je dejal, da sta bila v napadu ukrajinskih nacionalistov ubita dva civilista, ena stanovanjska stavba je bila popolnoma uničena, še dve hiši pa delno uničeni.

WASHINGTON/PEKING - ZDA so v soboto pozvale Kitajsko, naj preneha s provokativnim in nevarnim vedenjem v Južnokitajskem morju. Do opozoril prihaja po petkovem incidentu, v katerem je skoraj prišlo do trčenja med kitajsko in filipinsko ladjo, pri čemer se obe strani medsebojno obtožujeta neodgovornega ravnanja. V Južnokitajskem morju se tako znova krepijo napetosti med Pekingom in regionalnimi silami, ki jih podpira Washington, kjer se bo v ponedeljek na obisku mudil filipinski predsednik Ferdinand Marcos mlajši.

lkr/msc/lkr
© STA, 2023