Pregled - Slovenija, 29. 4. (sobota)

Ljubljana, 29. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 29. aprila.

LJUBLJANA - Predsednik Evropske ljudske stranke Manfred Weber je v pogovoru za današnje Delo kritičen do slovenske vlade, ki po njegovih besedah glede reform ni sposobna narediti velikih korakov. Zunanji ministrici Tanji Fajon pa očita, da je glede vojne v Ukrajini bolj na strani politike razumevanja za Rusijo.

LONDON/LJUBLJANA - Na kronanju Karla III. čez en teden v Londonu pričakujejo številne voditelje držav in predstavnike kraljevih družin z vsega sveta, povabljenih na slovesen obred v Westminstrsko opatijo je okrog 2000. Iz Slovenije tja potuje predsednica republike Nataša Pirc Musar v spremstvu soproga.

LJUBLJANA - Tiskani mediji že od pojava spleta iščejo nove poslovne modele, v zadnjem času jih pestijo še visoke cene papirja in distribucije, tožijo. Mediji doma in v tujini sicer vsak na svoj način iščejo način za izhod iz težav. Na ministrstvu za kulturo zagotavljajo, da so določene rešitve za nastale izzive že oblikovali, javnosti jih bodo sporočili maja.

LJUBLJANA - Z inflacijo, ki je dosegla najvišjo raven v več kot 30 letih, so se v mnogih državah članicah OECD lani zvišali tudi davki na plače. Davčni primež oziroma delež bremena davkov in socialnih prispevkov v celotnem strošku dela za samskega delavca se je zvišal v 23 državah članicah in znižal le v 11. Med slednjimi je tudi Slovenija.

KRŠKO - Agencija za radioaktivne odpadke je izbrala prve izvajalce za večfazni projekt gradnje odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem, ki glede na prvotne načrte močno zamuja. Za gradnjo prvih infrastrukturnih objektov so izbrali konzorcij pod vodstvom Rika, za dobavo odlagalnih zabojnikov pa CGP in Kostak.

LJUBLJANA - Danes obeležujemo evropski dan medgeneracijske solidarnosti, ki poudarja pomen krepitve sodelovanja in solidarnosti med ljudmi vseh starosti.

bg/bg
© STA, 2023